Egy elegáns olasz pezsgő az ünnepi koccintásokhoz?

Egy elegáns olasz pezsgő az ünnepi koccintásokhoz?

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Szeretnéd megadni az ünnepi koccintás módját? Akár szerelmeddel, akár barátaiddal vagy családoddal ünnepelsz, válaszd a Gancia olasz pezsgőcsalád négy tagja közül a leginkább Hozzád illőt! És hogy melyik is az? Mi segítünk Neked!


1. GANCIA BRUT – üvegén elegáns, szürke címkével. A „brut” megnevezés annyit jelent, hogy nagyon száraz, vagyis viszonylag alacsony a cukortartalma, ezért nem túl édes. Emiatt talán inkább a férfiak, vagy az idősebb korosztály kedvelik. Nagyon jó tulajdonsága, hogy remekül illik minden vacsora elé aperitifnek, vagy bármilyen ünnepi koccintáshoz, vagy akár még halas, zöldséges falatkák mellé is. Ha édesség mellé szeretnénk felszolgálni, akkor érdemes arra figyelni, hogy először koccintsunk, és utána vágjuk fel a tortát, mert az édes ízzel a szánkban a brut pezsgő fanyarnak tűnhet.

2. GANCIA ASTI – az Asti pezsgők készítése egy kicsit más eljárás szerint történik, de nem csak ennek, hanem az alapul szolgáló, általában muskotályos, azaz nagyon édes szőlőfajtáknak köszönhetően is ez egy édeskés ízű, magasabb cukortartalmú pezsgő. Megjegyzendő, hogy általában ezért könnyebben okozhatnak másnap fejfájást, így mindenképpen figyeljünk az elfogyasztott mennyiségre! Édes íze miatt azonban remek kísérője az édességeknek, akár vacsora után, akár csak torták, sütemények mellé választjuk.
3. GANCIA ROSÉ – ahogy a címkéje és az ital színe is mutatja, ez egy csodálatos, rózsaszínű pezsgő, amely a rosé borhoz hasonlóan kék/vörös szőlő héjától kapja gyönyörű színét. Színe miatt inkább a hölgyek kedvelik – bár manapság rengeteg férfit is láthatunk rosé bort vagy rosé fröccsöt fogyasztani, így nem szabad csak a külső alapján ítélkeznünk! Remek kísérője minden csajos koccintásnak!
4. GANCIA PROSECCO – a prosecco a pezsgőkkel ellentétben nem tartalmaz élesztőt, a készítése során a borba szénsav kerül, tehát nem erjedéssel kerül bele a buborék. Éppen emiatt kitűnő koktél-alap is, vagy akár Aperollal, Camparival (olasz kesernyés ízű likőrök) is feldobhatjuk. Akik nem kimondottan kedvelik a pezsgőt, azoknak is jó választás lehet, mert szigorúan véve inkább a fröccsre hasonlít ez az ital. Címkéje narancssárga, a dugón még egy elegáns kis szalag is végigfut.
Néhány érdekesség a Ganciáról – Az első olasz pezsgő
Az 1829-ben született Carlo Gancia miután kitanulta a pezsgő készítés fortélyait, 1850-ben megalapította a "Fratelli Gancia" Társaságot. Az olasz Piemont régióban (melynek fővárosa Torino) termesztett jellemzően muskotályos szőlőfajtákat használva 1865-ben alkotta meg az első olasz pezsgőt. A Ganciára (ejtsd „gancsa”) világszerte mindig is úgy tekintettek, mint az olasz életstílus és ünneplés szószólójára: pohárköszöntő a barátokkal, az élet rendkívüli pillanatainak élvezete, egy aperitif az ismerősökkel. Világszerte népszerűsítette az itáliai italfogyasztás kultúráját. Történelmi jelentőségű pincészete, a földalatti katedrálisok Canelli városának talaja alatt nyugszanak, az UNESCO a világörökség része elismeréssel tüntette ki a pincészetet. A Gancia klasszikus eljárással készülő habzóborainak előállításához a puttonyba szüretelt Chardonnay, Pinot Noir és Moscato szőlőfajták préselése is itt történik.
Milyen pohárba töltsük és hogyan tartsuk a kezünkben?
A pezsgőt hűtve fogyasszuk pezsgős („flute”) vagy fehérboros pohárból. Itt van még egy nagyon fontos szabály – talán láttátok a mostanában Leonardo di Caprióról keringő fotót is (amely az „ÍGY NE!” kategória): a talpas poharakat sose tartsuk a kehely-résznél, mert akkor kezünk melegétől nagyon hamar felmelegszik az ital. Száránál vagy talpánál fogjuk (utóbbinál igényel némi tapasztalatot az egyensúlyozás). Ha pedig úgy érezzük, hogy számunkra túlságosan szénsavas a pezsgő, egy kiskanál segítségével egy részét „kikevergethetjük”.
Tudtad, hogy hogyan készül a pezsgő?


Legyél felkészült azokból az italokból, amelyeket egy ünnepi koccintás alkalmából szolgálsz fel! Rengeteget hallunk pezsgőről, habzóborról, champagne-ról, prosecco-ról, de mégis mi a különbség? Nézzük a történetet az elejétől! A szénsavas bor már régóta ismert italféleség volt Franciaország Champagne tartományában, mivel a hűvös éghajlat miatt a bor erjedése sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, és addigra már szénsav is termelődött benne. Ez a szénsavas bor akkoriban selejtnek számított. Azonban hamarosan felismerték, hogy ez a pezsgő bor nagyon is jó ízű. Az első pezsgőt a XVII. század környékén egy apátságban készítették. Sokáig titokban tartották az eljárást, ennek ellenére a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőket. Az első palack Gancia pezsgőt például 1865-ben gyártották az olasz Piemont térségben.
A pezsgő egy úgynevezett "második erjedés" során nyeri el széndioxid-tartalmát: a borhoz cukrot és élesztőt adnak, palackba vagy erjesztő-tartályba töltik, és lezajlik az a bizonyos erjedés, melynek során a szén-dioxid termelődik, valamint minimális mértékben ugyan, de a nedű alkoholtartalma is gyarapodik. Pezsgő szavunkat egyébként Gróf Széchenyi István alkotta, Hitel c. munkájában nevezi először a franciák champagnierét így.
A pezsgő készítésének legismertebb módszerei:
1. Méthod traditionelle/ Champenoise/ classique – azaz a klasszikus módszer, amikor magában a palackban megy végbe az erjedés, amelyet utána parafadugóval lezárnak.
2. Tank/ Method Charmat - azaz egy nagy tartályban erjesztett pezsgő, amelyet a szűrés után nyomás alatt palackoznak
3. Transzfer eljárás - az élesztőt a palackból a már majdnem kész pezsgővel együtt nyomás alatt egy tartályba szivattyúzzák át, és szűrés után palackozzák.
4. Asti módszer (méthod rurale) – a magas cukortartalmú must (általában muskotályos szőlőből készítve) az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá
5. Karbonizáció – azaz szénsav hozzáadása, amelyet nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, mint a szódavíz-készítést: a bort szén-dioxiddal telítik, palackozzák, pihentetik egy-két hétig.
Olaszországban nagyon kedveltek az ún. habzóborok is. Az olaszok egyik legismertebb szénsavas vagy habzóbora prosecco névre hallgat, mivel leginkább ezt a szőlőfajtát használják az elkészítéséhez. Ezen belül elkülönítik a lágyabban buborékoló frizzantét és az erőteljesebben habzó spumantét. Ezekhez tehát szén-dioxidot adnak, nem erjedéssel keletkezik az italban a buborék.
Nagyon fontos a pezsgőborászatban is a felhasznált szőlőfajták, azok termesztési/eredeti helyének meghatározása, valamint az eljárás pontos megjelölése, erre külön szabályok vonatkoznak. Ha egy pezsgő nagyon olcsó, mindenképpen gyanakodjunk, hogy hamisítványról lehet szó!
Cukortartalmuk alapján az alábbi megkülönböztetéseket használjuk (a legszárazabb – azaz legkevesebb cukrot tartalmazó változattól – haladva az édes pezsgőig):
Extra Brut – Brut - Extra Dry, Extra Sec, extra száraz - Dry, Sec, száraz - Demi-sec, félszáraz - Doux, édes.
Etikett – italmérték, akkor is, ha bulizunk vagy ünneplünk
Az olaszok igazán tudnak élni, így érdemes ellesni trükkjeiket. A legfontosabb az, hogy mindig jó minőségű ételeket és italokat válasszunk, semmiképpen ne a mennyiségre összpontosítsunk. Itt megjegyzendő, hogy a világot bejáró programok (Magyarországon pl. az italmertek.hu oldalon olvashatsz erről bővebben) ünneplésre 4 egység alkohol, azaz max. 4 pohár pezsgő elfogyasztását ajánlja, de nőknek általában 2 pohár az illendő mennyiség. Fontos az is, hogy együnk előtte, igyunk közben vizet, és lehetőleg ne túl rövid idő alatt igyuk meg ezt a mennyiséget.
Keresd az elegáns és eredeti olasz Gancia pezsgőket a legnagyobb hipermarketekben - elérhető áron! Az Asti, Prosecco, Rosé, és Brut mellett a Gancia kínálat a jövőben egyre bővülni fog, így érdemes szemmel tartani ezt a márkát.
A Gancia pezsgők ajánlott fogyasztói ára 2 190 Ft/ palack, a karácsonyi időszakban pedig 1 990 Ft-ért is elérhető a nagyobb hipermarketekben.
Bővebb információkat ITT találsz!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!