12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Új rovat az InStyle.hu-n! Erm Róbert, a szentendrei Erm’s Burgerbistro tulajdonosa blogol nektek a street food-történelem legizgalmasabb pillanatairól! E heti vizsgálódásunk tárgya a hamburger lesz.


1. Azt, hogy honnan ered a hamburger, pontosan nem lehet tudni. A 4. században az ókori Rómában is találhatóak olyan írások, melyekben marhahús pogácsa „ isicia omentata” volt keverve fekete és zöld borssal fenyőmaggal és fehér borral. Ezekből pogácsákat készítettek és úgy sütötték ki .
2. A 12. században a nomád mongolok fő élelmiszere a kumisz a ló vagy teve hús. A gyorsan mozgó lovas sereg sokszor képtelen volt megállni és tábort verni. Ezért étkezéseik is gyakran lóháton történt. Néhány szelet húst becsomagolva a nyereg alá tettek és az a hőtől és a súrlódástól teljesen szétmállott. Így alakult ki a darált hús. Amikor Dzsingisz kán unokája Kublai Khan megszállta Moszkvát a harcosai bevezették a darált lóhúst, melyet később bifszeknek neveztek el.

gif


3. A későbbiekben Németországba is eljutott ez a fajta húskészítmény, ahol kapribogyót, hagymát sőt még kaviárt is tettek a keverékbe és az utcán árulták.
4. Egyes teóriák szerint egy ősi zsidó bölcs javaslatára, a megsütött húsvéti bárány húst friss füvekkel kovásztalan lapos kenyér közé tegyék és úgy fogyasszák. Ez inkább lehet elődje wrapnak. De ez a fajta kenyér nem terjedt el Európában olyan módon mint a cipó.

Table with hamburger and condiments
Table with hamburger and condiments


5. Egy másik történet szerint 18.századi arisztokrata az inasát rendre arra utasította, hogy úgy hozzon neki húst, hogy az két szelet kenyér között legyen. Fontos volt, hogy ne kelljen villát használnia és az egyik keze szabad maradjon, hogy a kártyázást ne kelljen megszakítania és ne zsírozza össze a lapokat.
6. A 19. század első felében a transzatlanti útvonalakon meginduló bevándorlási hullám az Új világ felé elsősorban a hamburgi kikötőkből indult. A legelterjettebb célállomás a New York volt. Mivel a bevándorlók mellett rengeteg matróz is érkezett a hajókkal, így a helyi éttermek nekik kezdték elsősorban árulni a Hamburg stílusú staekeket.

gif


7. Az első húsdaráló gépet egy német mérnök, bizonyos Karl Drais találta fel és jegyeztette be az Egyesült Államokban. Ennek a gépnek a segítségével már nem volt akadály a darált hús nagy mennyiségű forgalmazásának. A húsdaráló használatának népszerűsödésével egyenesen arányosan kezdett háttérbe szorulni a német múlt és nagyszerű amerikai ételek láttak napvilágot, mint a hot dog és a fasírt.
8. Ezzel egyidőben az iparosodás és a gyorsan változó társadalom étkezési szokásai is megváltoztak. Az embereknek egyre kevesebb idejük jutott az étkezésre. Az utcákon és a gyárak közelében megjelentek az első mozgó árusító helyek és telepített fix büfék. Egyszerre többen többféle módon kezdtek hamburgereket készíteni.

gif


9. Volt aki kenyérben, volt aki cipóban árulta. Az első hamburgerek csak hús és pékáruból álltak, aztán fokozatosan bővítették a szendvicseket. 1888-tól F.& J. Heincznek köszönhetően már ketcup is kerülhetett a szendvicsekbe. A zöldségek közül először a finomra vágott hagymát tették a hamburgerbe, majd fokozatosan a salátát ( BLT szendvics, bacon-lettuce-tomato ) vagy savanyú káposztát ( Rúben szendvics).
10. A hamburger bumm Amerikában az 1940 es években kezdődött. Egyre másra nyitottak üzletláncok, melyek vagy eltűntek vagy világ méretűvé váltak. A hamburger mellé megjelentek az üdítők is mint pl. a cola A történetet innen már mindenki ismeri.

gif


11. Magyarországon is voltak büfék, ahol volt hot dog és hamburger is, meg üdítő. Ezek egy kicsit másmilyenek voltak. Jók voltak. Gyerekként szerettem amikor kaptam hamburgert egy marék csalamádéval ketchuppal és mustárral óriás puffancsban. A hús extra vékony és ízetlen volt, de valamiért mindig-még ha a fele ruhámon is csorgott lefelé- úgy érezem tök menő dolog hamburgert enni.
12. Az elmúlt pár évben jobbnál jobb hamburgerezők jelentek meg ország szerte. Az egyedi ízek, a jobbnál jobb ötletek és hamburger kreációk széles választéka elözönlötte az utcákat. Mindegyik jó, mindegyiket egy-egy család vagy baráti társaság találta ki és hozta létre a saját ízlésük és ízviláguk szerint.

Fotó: Erm's Bistro
Fotó: Erm's Bistro
A korábbi bejegyzéseket itt találod.

Videók

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

A vitamininfúzió előnyei: Minden, amit tudni érdemes erről az új terápiáról

Szeretnéd fokozni az egészségedet és feltöltődni energiával? Akkor a vitamininfúzió lehet a megoldás számodra: íme minden, amit tudni érdemes róla!

Kép
Stílus

Utazz velünk a múltba: Nosztalgikus fotók a MET-gála történetéből

Május 6-án kerül megrendezésre a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum adománygyűjtő estje, ismertebb nevén MET-gála, ami az év egyik legnívósabb és ruhák szempontjából minden bizonnyal az egyik leglátványosabb sztáreseménye.

Kép
Sztárok

„Az egész olyan, mint egy idióták parádéja” - 8 híresség, akit nem látnak szívesen a MET-gálán (és nem is szívesen mennének el)

A MET-gála nem minden hírességnek van benne a top 10-es programlistájában - sőt még a top 1000-ben sem.

Kép
Sztárok

Akit nem lehet felülmúlni! Blake Lively 10 legcsodásabb MET-gálás megjelenése

A hagyományos filmbemutatókhoz illő klasszikus eleganciával ellentétben a MET-gálát minden évben inkább a drámai, túlzó öltözékek teszik emlékezetessé. Ebben a játékban pedig Blake Lively évek óta verhetetlen!

Kép
Életmód

10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot

Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.

Kép
Életmód

Csökkenti a migrént, és a fogyókúrát is támogatja ez az étrend: elképesztő jótékony hatásai vannak

Egyre több étrend válik népszerűvé, köszönhetően az interneten megosztható tapasztalatoknak, és a kutatási eredményeknek. Az egyik legnépszerűbb étrend, vélhetően a számtalan jótékony hatása folytán, a növényi alapú étrend. Ugyanis nem csupán koleszterincsökkentő, gyulladáscsökkentő és környezetbarát, de még a fogyásunkat is serkenti. Sőt, egy friss kutatás még arra a megállapításra is jutott, hogy képes felvenni a harcot a kínzó migrénnel szemben.