Maraton a kínai nagy falon - Exkluzív élménybeszámoló

Maraton a kínai nagy falon - Exkluzív élménybeszámoló

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Facebook
Twitter
Pinterest

Snow Andrea, a Team Heart futónagykövete, a Seedling Trust - Csemete Alapítvány munkatársa nemrég a kínai nagy fal maratonon járt. Élményeit egy izgalmas és részletes blogban osztja meg. Olvassátok!


Szerencsés vagyok, mert az első maratoni versenyem óta eltelt időben számtalan futóversenyen indultam a világ nagyvárosaiban. A New York City Maratonon négyszer futottam – és mindeddig ez volt a kedvenc versenyem. Idén sajnos nem jutottam be a New York City Maratonra (az eseményre annyian jelentkeznek, hogy csak sorolással lehet bejutni – a szerk.), bár 2009. óta minden évben részt vettem ezen a csodálatos versenyen (2012-t kivéve, amikor a Sandy hurrikán miatt törölték a versenyt). Több ezer dollárt sikerült összegyűjtenem, és az összegyűlt pénzt részben amerikai jótékony alapítványoknak ajánlottam fel, illetve saját szervezetünket, a Csemete Alapítványt támogattam.
Idén a sorshúzásos rendszerben nem sikerült bejutnom – sajnos. Pár nappal azután, hogy megkaptam a nemleges választ a New York Road Runners szervezőitől, találkoztam egy régi iskolatársammal és barátommal, Pecze Csabával – vele együtt futottam 2009-ben első New York Maratonomat. A Kogart Ház által rendezett kínai művészeti kiállításon futottunk össze, és ezen az estén hallottam először a Kínai Nagy Fal Maratonról, olyan valakitől, aki korábban futott ezen a versenyen. Csaba elmondása szerint a Nagy Fal Maraton egy rendkívül nehéz terepen teljesítendő futás, a legtöbb futó ezért a félmaratoni távot választja, mert a félmaraton tulajdonképpen megfelel egy teljes maratonnak.

Kép

Az indulók a Falon futnak végig a meredek lépcsőkön, a lépcsők ráadásul eltérő méretűek, nagy a tengerszint feletti magasság, és magas a páratartalom – mindezekkel együtt a verseny rendkívüli kihívást jelent.

OK, gondoltam, ha kihívás, hát legyen kihívás. Az, hogy indulni szeretnék, nem volt kérdés – imádom a kihívásokat! Férjem szemébe néztem, és tudtam: a következő maratont Kínában futjuk! Csaba elmesélte, hogy a családja is futott a 8.5 km-es távon, így rögtön arra gondoltunk, hogy 9 éves kislányunk, Sarah is indulhatna a versenyen. Bár a versenyt májusban tartják, reméltem, hogy iskolája el fogja engedni velünk.
Kapcsolatba léptünk az Albatros Travel dán utazási irodával, akik többek között a Kínai Nagy Fal Maratonra is szerveznek utakat. Hurrá, voltak még szabad helyek! Azonnal bejelentkeztünk, a facebookon összeismerkedtünk a többi indulóval, és mindhárman elkezdtük az edzéseket. Ettől kezdve lépcsős edzéseket is tartottam, és új helyszínként a Tabán is felkerült a napirendbe, illetve ötször egy héten a Normafán futottam erdei terepen.
Az edzéseket egyébként is folyamatosan végeztem az első maraton óta – de a felkészülés során most különórákra volt szükség az edzőm irányításával, és új feladatként triatlon edzésekbe fogtam – augusztusban fogok indulni első triatlon versenyemen. Férjemtől kaptam ajándékba egy csodálatos Trek kerékpárt, és Kool barátommal együtt azonnal útnak indultunk – a felkészülés során Kerekes Ábel edzéstervét követtük. A kiegészítő edzésként hetente kétszer vett úszóleckék segítettek csúcsformába kerülni Emesével a MOM Sportban, és egy idő elteltével úgy éreztem, hogy május elején már képes leszek bármilyen magas falat megmászni….
Kép

A verseny előtt egy héttel 4.5 órát tekertem kerékpárral, 90 km-t tettem meg a Vértesig, és a tárnoki terep futóversenyen harmadikként értem célba a korcsoportomban (itt eső után nyakig sárban 13 km-t futottam). Úgy gondoltam, készen állok hegyet és lépcsőt mászni, és készen állt rá a családom is. Szombatonként sem tartottunk pihenőnapot: közösen edzettünk, és Robert és Sarah is jól teljesítették úgy az országúti, mind az erdei futótávokat.
Készen álltunk az útra, három nappal a verseny előtt: irány Peking! A repülőút hosszú volt, és amikor megérkeztünk a fővárosba, az elkövetkezendő napokban a szmog miatt nem láttuk a napot. A szállodában megismerkedtünk „Jack”-kel, idegenvezetőnkkel, és ezzel elkezdődött a Nagy Kaland. Ez volt az első eset, hogy egy utazási iroda segítségét vettük igénybe egy verseny lebonyolítása során – bár korábban kétszer, 2009-ben és 2011-ben kikértük a Sport Tours International tanácsát a New York City Marathon kapcsán, de nem az ő szervezésükben utaztunk. Az első ilyen jellegű tapasztalatokat az Albatros Travellel szereztük, és csak jót tudunk mondani róluk.
A második napon Pekingből busszal utaztunk Jixianba, és egy kb. 3 órás utat követően kora reggel megérkeztünk a Kínai Nagy Falhoz. Egy percre elakadt a lélegzetem a látványtól… el lehet képzelni a Nagy Falat, lehet róla képeket nézegetni, de amikor először állsz ott, szinte lehetetlen leírni a látványt – valósággal elakad az ember lélegzete.
Kép

Az előttünk magasodó hegyek csodás képet nyújtottak, és tetejükön ott kanyargott a Nagy Fal – lélegzetelállító, meseszép látványa!

Leszálltunk a buszról, és a Fal baloldali részén megtaláltuk a verseny indulását és befutását jelző zónát, ahol már folytak a lázas előkészületek. Tovább indultunk a Falhoz, a lépcsők szinte vonzották a tekintetünket. Meleg volt, olvadoztunk a napon, és minél magasabbra másztunk, annál nagyobb volt a hőség. Szinte rögtön megégetett a nap, de nem panaszkodtunk. Rajtunk kívül csak páran voltak még a lépcsőkön - készítettünk fényképeket, mások is megkértek, hogy készítsünk róluk felvételt. Amikor a legmagasabb pontról lenéztünk, láttuk, hogy a startvonal körül nagy a tömeg, valószínűleg egy program zajlott - mi mégis úgy éreztük, szívesebben állunk ott a Fal tetején.
A sok lépcsőtől fájt már mindenünk, alig kaptunk levegőt a magasban, másztunk mégis tovább, még --- még --- még magasabbra. Lassan elfogytak a lépcsők, egyenetlen, agyagos, köves talajon vezetett az út. Én úgy határoztam tovább megyek. Másztam tovább, és letekintve nem láttam mást, csak a zöld fákat, előttem a kanyargó hegyek, fölöttem a kék ég.. olyan volt, mint a Paradicsomban. Kibuggyantak a könnyeim, és olyan felemelő érzés volt ott állni a magasban, hogy hangosan felzokogtam. Ebben a percben közelebbről láttam önmagamat, mint bármikor korábban. Elővettem a fényképezőgépet, készítettem egy selfie-t, folyt rólam a víz, a hajam izzadtan lógott, az arcomon sós könnyek folytak végig, de a magasban magamról készített felvétel számomra szép, és mindig az egyik kedvencem lesz. Úgy mutat engem, amilyen valójában vagyok.
Kép

Nehéz volt ismét visszatérni a valóságba, és amikor újra átölelhettem a családomat leereszkedésem után, elkezdtünk mászni a meredek falon és lépcsőkön, vissza a kiindulóponthoz. Egy templomhoz értünk - szerettem volna elmondani egy imát a Buddha szobornál, de elküldtek, mert nem volt nálam 100 yin a belépőjegyre…
Hmmmm… Mégis elmormoltam az imámat, köszönetet mondtam, hogy itt lehetek, és azért is imádkoztam, hogy elég erőm legyen szombaton végigfutni a versenyt.
Nagyon elfáradtunk, mire elértünk a startvonalhoz, és meglepetésünkre nem találtunk ott senkit. Se a buszt, se a csoport többi tagját nem láttuk. Hová lett mindenki? Üres volt a parkoló, üres volt a stadion.
A nap erősen tűzött, melegünk volt, sehol egy árnyék a közelben.

Robert megtudta az Albatros Travel tulajdonosától, hogy a csoportot a busz átvitte a Nagy Fal bejáratához, ahol bejárják a verseny útvonalát. Jaj, ezt lekéstük… Ezek szerint a szombati verseny számunkra meglepetéseket fog tartogatni – na nem baj, szeretjük a meglepetéseket! Ott álltunk egyedül a szervezőkkel – ők megengedték, hogy lepihenjünk a számukra fenntartott árnyékos udvaron, kaptunk sört és szendvicseket. Szuper. Hihetetlen élmény volt ott ülni a világ egyik legcsodálatosabb pontján, a Nagy Fal árnyékában, és beszívni az évszázados történelmi levegőt. Aznap ott mi voltunk a legszerencsésebbek a Földön! Közben láttuk, amint több ezer ember ereszkedik le a Nagy Fal jobb oldalán a déli hőségben – azok, akik részt vettek a bejáráson. Szinte elviselhetetlen volt a hőség, még az udvarban is, akkor mi lehetett a Falon... sajnos láttuk, hogy néhány balesethez sietnek: az orvos csapatot néhány eltört lábhoz, kificamított bokához rendelték fel. Mi ültünk az árnyékban, aludtunk is egy jóleső keveset, és vártuk a többieket vissza a Falról. Mikor mindenki leért egy órás utazást követően a „Jack Tour” többi tagjával együtt bejelentkeztünk a Jin Jang szállodába – ott már hatalmas üdvözlő táblák fogadtak bennünket, a futókat.
Másnap a szervezők elvittek bennünket az egyik nagy császár sírjához, rendkívül érdekes kirándulás volt. Egy helyi étteremben csirkefejből készült felismerhetetlen ételt és hasonló különlegességeket kaptunk ebédre, és míg a vízért mindig mindenhol fizetnünk kellett, a sör ingyen volt!!!

A verseny napja


Kép

Hajnali 5 órakor szeles, borult időben indultunk el a szállodából. A helyszínen kifejezetten fáztunk, míg a verseny indulására vártunk. A sál – sapka is előkerült, és fel-alá járkálva vártuk az első napsugarakat. Néhány órával később a hegyek mögül bukkant elő a nap, bevilágítva a hosszú lépcsősort, melyen kicsivel később már ott futottunk. A zenekar a „Jingle Bells”-t kezdte játszani, vagyis hirtelen beköszöntött a Karácsony!
A saját zónám futóit 20 perccel az első indulók után szólították, és abban a percben újra megindultak a könnyeim…Gyorsan átöleltem a családomat, és beálltam a sorba. „Élvezd a futást, haladj lépésről-lépésre, szívd magadba a verseny légkörét, és meg tudod csinálni” – mondogattam Sarahnak – „menj és hódítsd meg a Falat, és az álmod valóra válik!!!!”
Kép

Elindultam, míg a családom az utolsó zónából startolt 20 perccel utánam. Könnyedén futva elértem a felső kaput, ahol már a lépcsők kezdődtek – nagy izgalommal futottam neki az előttem magasodó meredek és magas lépcsősornak. Itt állt előttem a feladat, a megoldás csak rám várt – fel kell másznom, végig kell futnom az úton….és tudtam, hogy megcsinálom, és élvezni fogom minden percét. A lefelé vezető úton különösen kellett vigyázni: veszélyes, a napsütésben szinte láthatatlan csapdákkal találkoztam. Kicsit lelassítottam - a felfelé úton gyorsabban haladva mindig vissza tudtam előzni a futótársaimat, akik lefelé futás közben kerültek elém. Az előttem magasodó hullámzó, sárkányalakú falak ugyanazt az érzést hozták fel bennem, amit a legelső nap éreztem: ez itt maga a mennyország.
Ismét valami egyedien tökéletes, csodás élménynek lehettem a részese, forgott velem a világ, egy pillanatra megálltam és felnéztem az égre: „köszönöm” - csak ennyit tudtam mondani. Könnyű szívvel futottam tovább, és szinte szárnyalva értem el a célig. Két perc híján 3 óra alatt futottam le a félmaratont, és úgy éreztem, én vagyok a legboldogabb nő a Földön. Emelt fejjel, magasba tartott karral futottam át a célon, megöleltem a férfit, aki átnyújtotta a befutónak járó érmet, majd rátaláltam a családomra, öleltük egymást szorosan, és örömkönnyeket sírtunk.
Kép

Csodás élmény volt együtt futni a családommal. Nagyon büszke vagyok a 9 éves kislányomra, és a 63 éves férjemre, akik elkísértek erre az útra. Családon belül nemcsak támogatjuk egymást, de azzal, hogy egy jó célért futunk, felhívjuk a figyelmet a nálunk kevésbé szerencsésekre. A Csemete Alapítvány a Magyarországon állami otthonokban élő árva és fogyatékos kisgyerekeket támogatja. Futás közben szívből jön a segítség – minden lépésünkkel jobbá tehetjük mások életét.
A Kínai Nagy Fal Maraton érzem, visszavár – amikor a félmaraton után beértem a célba, tudtam, hogy ennél többre is képes vagyok. Búcsúzáskor tettem egy ígéretet – amint az teljesült, ismét hallani fogtok rólam!
Fussunk mindannyian jó szívvel – várjuk a jótékony futók jelentkezését. Támogassátok a team heart-ot –dobbanjanak egy ütemre a szívek.
Köszönöm, hogy végigolvastátok a történetemet. Tekintsétek meg weboldalunkat:

Videók

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Kép
Szépség

Ha ezt használod, akkor úgy lehet napbarnított arcbőröd, hogy közben nem kell félned a korai ráncoktól - íme a 7 legjobb önbarnító szérum!

Íme a legújabb szépségtrend: összegyűjtöttük a 10 legjobb önbarnító terméket! Ezekkel úgy élvezhetjük a napbarnított arcbőrt, hogy közben nem tesszük ki káros hatásoknak.

Kép
Stílus

Meglepő fejezethez érkeztek az esküvői ruhatrendek: 2024-ben a szabadon hagyott keblek hódítanak

A mellek szabadsága újabb szinteket lépett és igazából meg sem állt az esküvői ruhákig.

Kép
Életmód

6 rákellenes tavaszi zöldség: most van szezonjuk!

Már nem sokáig élvezhetjük a tavasz szépségeit, így érdemes még most jó sokat fogyasztani az idényzöldségekből. Az alábbiakban olyan tavaszi zöldségeket hoztunk, melyek nemcsak ízletesek és kiváló fogyókúrás alapanyagok, de bizony még rákellenesek is. Mutatjuk is, melyek ezek.

Kép
Sztárok

Sokkoló történetek: 10 híres történelmi alak, akit lelőttek

Borzasztó, mikor valaki kioltja egy másik ember életét. Az ismert emberek halála mindig nagyobb figyelmet kap, de ez teljesen érthető: most összegyűjtöttük azokat az eseteket, mikor lelőttek egy hírességet.

Kép
Életmód

Magyar is van köztük! 10 európai úti cél, ami igazi rejtett gyöngyszem

Nemcsak a legismertebb és legfelkapottabb helyszínek nyújthatnak nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget.

Kép
Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Neked milyen lépésekből áll a hajápolási rutinod? Biztos vagy benne, hogy eddig mindent jól csináltál? Cikkünkből megtudhatod!