Munkácsi Brigi: Hulladékmentesen az élet

munkácsi brigitta,zero waste,hulladékmentes,nempazar
Forrás: Munkácsi Brigitta

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Te vajon el tudnád hagyni az életedből a rendszeres örömszerző shoppingtúrákat? Munkácsi Briginek sikerült! Interjú.

Munkácsi Brigitta topmodellből lett a környezetvédelem és a hulladékmentesség elkötelezett híve. Ma már három kisgyerek édesanyja és a Nem Pazar zero waste blog alapító-szerzője. Na és persze az InStyle Style Awards egyik jelöltje a környezetettudatosságra buzdító hírességek kategóriájában.

Gyerekekkel – főleg hárommal – mi a legnehezebb aspektusa ennek ez életformának?

Bizony a nasik és a játékok. Bár a csomagolt nasikat azért nem olyan nehéz kivédeni. Csomagolásmentesen is lehet venni sok mindent, és egyszerűen el lehet készíteni dolgokat otthon is. A gyerekek szeretnek segíteni a konyhában, főleg, ha egy kis finomságról van szó. De az, hogy ha látnak egy reklámot, és xy-nak is van olyan játéka, és nekik is nagyon tetszik, és jön a "de mama miért nem veszel olyat?", na, azt már nem olyan egyszerű elhárítani.

Hogyan, milyen gyakran és hol vásárolsz ruhát, mióta elkötelezted magad a zero waste mellett?

Szerintem egy pulóvert vettem magamnak – azt is turkálóban – azóta, hogy belekezdtem a zero waste életmódba. Szerencsém van, mert mindig is a klasszikus, egyszerű darabokat szerettem, és amiket évekkel ezelőtt vettem, azokat hordom. Az utóbbi időben kezd picit változni a stílusom, és elkezdtek hiányozni bizonyos ruhadarabok. Ezeket vintage boltokban és használt ruha kereskedéseknél fogom kutatni, de az is lehet, hogy ellátogatok egy lakásvásárra.

A szépségápolás terén melyik termékről volt a legnehezebb lemondanod, amit nem lehet csomagolásmentesen fellelni? Vagy volt-e egyáltalán ilyen?

Persze az a legszerencsésebb, ha csomagolásmentes alternatívát találunk, de ez nem minden esetben áll rendelkezésre. Az a fontos, hogy olyan csomagolású termékeket válasszak, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, de nem műanyagok. Vásárolok például fém tégelyben shea vajat, virágvizeket, olajat és arckrémet pedig üvegben. Ezekkel és a mosható arctisztító korongokkal – a vatta korongok helyett – tökéletesen meg tudom oldani a napi arcápolási rutinomat.

Ezután jön a smink, ami nálam highlighterből, korrektorból, szempillaspirálból és pirosítóból áll.

Highlighterből jelenleg olyat használok, ami üvegcsében van. Bár hamarosan el fog fogyni, úgyhogy most elkezdtem szemezni a Lush “pucér” highlighterével, aminek csak egy viasz fogója van, és semmi csomagolás. Ugyanilyen korrektor is kapható, bár én jelenleg a BoHo-t használom. Azért választottam, mert természetes összetevőkből áll, és újrahasznosított csomagolásban van. Ahol csak lehet, kerülik a műanyag használatát, így a korrektor (és a rúzsok) csomagolása csak a belül műanyag, kívül papír. Amikor elfogy, nyugodtan a szelektív szemetesbe dobható. Pirosítónak szintén a BoHo-t választottam, de szempillaspirált bevallom még mindig azokat használom, amiket a zero waste előtti időben felhalmoztam.

A mindennapi szóbeszédben sokakban él az a tévhit, hogy a zero waste életformával együtt ját bizonyos fokú "igénytelenség" – megcáfolnád ezt kérlek egyszer és mindenkorra?

Soha egy pillanatig sem éreztem, hogy ez az életmód igénytelen lenne. Az, hogy csökkentjük a fogyasztásunkat, nem azt jelenti, hogy nem veszünk semmit. Csak azért, mert nem a fast fashion divat által diktált tempóban cseréljük a ruhatárunkat, attól még ugyanúgy lehetünk csinosak. Nem csak a műanyagflakonban kapható termékekkel tisztíthatjuk vagy ápolhatjuk magunkat, csak azért, mert az az általános. Annyi az egész, hogy plusz szempontok is fontossá váltak a vásárlásaimnál. Mindennek van olyan megoldása, ami, különböző mértékben ugyan, de környezetbarátabb. Én ezeket választom, de alapjába véve mindent ugyanúgy csinálok, mint előtte.

A családdal, barátokkal meg tudtátok értetni ezt az életmódot? Ők tiszteletben tartják ezt?

Nem ültünk le előre bejelenteni, hogy akkor mostantól ezt az életmódot választottuk, hanem a folyamatot látják ők is az elejétől kezdve. Ugyanazok az emberek maradtunk, és hálás vagyok a családomnak és a barátaimnak, hogy tiszteletben tartják a mi zero waste életmódunkat, merthogy igenis odafigyelnek rá, amikor hozzánk jönnek. Persze leginkább a saját mindennapjaink változtak, mert ők nem érzékelik azt, hogy mindig nálam van a kulacsom, vászonzsákkal járok bevásárolni, és bambusz fogkefére váltottunk, csak hogy néhány példát említsek, de nagyon örülök, amikor ők is beépítenek hulladékmentesítő változtatásokat az életükbe.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!