Borítókép: Vérfürdő, patkányméreg, epekő! Avagy 10 hihetetlen történet az olimpiai érmesekről Forrás: Wikipedia - Missouri History Museum URL/http://collections.mohistory.org/resource/141322

Vérfürdő, patkányméreg, epekő! Avagy 10 hihetetlen történet az olimpiai érmesekről

Ujvári Viki szerző fotója
Az olimpiai érmesek sikertörténetében is találni egészen meghökkentő sztorikat. Mutatjuk a legdurvább olimpiai történeteket az elmúlt 128 évből!

Július 26-án kezdetét vette a XXXIII. nyári olimpiai játékok, melynek idén egészen augusztus 11-ig Párizs ad majd otthont. Hivatalosan az idei a 33., de ténylegesen a 30. megrendezett újkori nyári olimpia, ugyanis a világháborúk miatt elmaradtak az ötkarikás játékok is.

Az első ókori olümpiai játékokat i. e. 776-ban rendezték meg a görögországi Olümpiában, amit egészen i.u. 393-ig rendeztek meg, mivel Nagy Theodosius császár úgy rendelkezett, hogy minden pogány rendezvényt be kell tiltani annak érdekében, hogy a kereszténység végleg megszilárdulhasson. Végül Panajótisz Szúcosz görög költő és újságíró fejében fogalmazódott meg az újrakezdés gondolata 1833-ban, amit aztán több évtizednyi felkészülés, egy pár kezdetleges olimpiára emlékztető rendezvény követett. 1894-ben a francia Pierre de Coubertin kezdeményezésére létrejött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és 1896-ban megrendezésre került az első modern nyári olimpia a görögországi Athénban. Az elmúlt 128 év története pedig jó pár meglepő sztorit rejt! Mesélünk most róluk egy kicsit!

Következzen 10 meglepő sztori az olimpiák történetéből!

Jöhet még több olimpiai téma? Akkor ez is érdekelhet: minden idők legcikibb olimpiai formaruhái!