Borítókép: Ne feszülj, nem a sörtől lesz sörhasad Forrás: Getty Images

Ne feszülj, nem a sörtől lesz sörhasad

Mértékkel fogyaszd a habos nedűt, így nem kell tartanod a felesleges kilóktól.

Itt a nyár, mindannyiunknak jólesik legurítani egy-két pofa sört egy fárasztó nap után. Sokan tartanak a fogyasztással járó súlyfeleslegtől, mi most leszámolunk ezzel a tévhittel és további tanácsokkal látunk el titeket a malátás csoda kapcsán.

Csak az a fránya sörhas ne lenne

A közhiedelemmel ellentétben a szénsavas nedű egyáltalán nem hizlal. Egy pohár gyümölcslé kalóriatartalma speciel magasabb, mint egy söré. Az ital által előidézett étvágy az, ami a ludas általában. Ha nem zabálsz mértéktelenül pár pohár után, akkor nem lesz gondod a felesleges kilókkal.

Amennyiben literszámra öntöd magadba a sört, természetesen számolnod kell azzal, hogy kínos lesz mérlegre állni mások előtt. A témában elvégzett kutatások azonban néhány évvel ezelőtt bebizonyították, hogy

a sörfogyasztás és a hasi elhízás között nem mutatható ki ok-okozati összefüggés.

A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt vizsgálatok alapján azt is kijelentették ugyanakkor, hogy azok, akik sok sört isznak, átlagban nagyobb súlyfelesleget cipelnek, de ez nem a has és a csípő környékén koncentrálódik.

A sörhas tehát részben alkati kérdés, amit a fogyasztási szokások is nagyban befolyásolnak. Az ital egyébként lassabban szívódik fel, így kitágítja a gyomrot, éppen ezért besörözve még inkább érdemes odafigyelni az adagokra.

Jéghidegen jó csak igazán

Kétségtelen, hogy nagyon jól csúszik a fél napig hűtött sör, de a gyártók nem véletlenül írják rá az üvegre az ajánlott hőmérsékletet. Az átlagos lágereket 4-7 fok, felső erjesztésű fajtákat 8-11, a magasabb alkoholtartalmú söröket pedig 12-15 fokon érdemes fogyasztani.

Minél több, annál jobb

Az alkoholtartalmú italok esetén rendkívül fontos a mértékletesség. A szakértők szerint ráadásul akkor maxolhatjuk ki az élményt, ha lassan kortyolgatjuk a sört.

Az alkoholmentes sör olyan, mint a guminő

Sokan csak a zéró tolerancia miatt emelik a szájukhoz az alkoholmentes változatot, alapesetben szentségtörésnek tekintik a dolgot. Egyre többen vannak ugyanakkor olyanok, akik önszántukból fogyasztják az alkoholmentes sört. Mi is csak ajánlani tudjuk, hiszen ugyanolyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos elemeket tartalmaz, mint az "igazi". Egészségünkre!