Borítókép: Így kerülheted el az időskori demenciát Forrás: Getty Images

Így kerülheted el az időskori demenciát

A citrusfélék fogyasztása jótékony hatással van az agyra.

A British Journal of Nutrition legfrissebb számában megjelent kutatás szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása 23%-kal csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét.

A tanulmányban 13.000 idős japán állampolgár étkezési szokásait vették górcső alá. Azok az ázsiaiak,

akik majdnem minden nap fogyasztottak citromot, mandarint, narancsot, vagy grapefruitot kisebb eséllyel küzdöttek 65 év felett kognitív hanyatlással.

A kutatók más gyümölcsökkel, illetve zöldségekkel is végeztek méréseket, de egyik sem volt olyan jótékony hatással az agyra, mint a citrusfélék. Ezek közül is a mandarin bizonyult a legeffektívebbnek, a kis narancssárga gyümölcsben lévő flavonoidok ugyanis megvédik az agyban található neuronokat.

Mielőtt elkezdenénk zsákszámra halmozni otthon a citromot, érdemes megjegyezni, hogy a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség a korreláció megerősítéséhez, de annyi biztos, hogy ártani nem ártunk magunknak a fokozott gyümölcsfogyasztással.