8 étel, amivel megállíthatod az allergiát
Itt a parlagfűszezon és vele együtt a tünetek: orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás... Tudtad, hogy megfelelő mennyiségű vitaminnal és minőségi ételekkel sokat javíthatsz, sőt akár el is tüntetheted az allergiát? Figyelj!
Citrusfélék
Rengeteg tanulmány alátámasztja a C-vitamin hatékonyságát az allergia elleni harcban. A C-vitamin legjobb forrásai a citrusfélék (narancs, citrom és a grapefruit).
Vörös szőlő
Az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíti a testben előforduló gyulladások csökkentését. Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Ezen felül a vörös szőlőknek a héja nagyon gazdag rezveratrolban (növényi vegyület, ami főleg a gyümölcsök héjában fordul elő). Hatékony gyulladáscsökkentő.
Brokkoli
A brokkoli jól ismert étel előnyös élettani tulajdonsága miatt. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag. Remek C-vitamin forrás, így sokat segíthet az allergia elleni harcban.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségekben (pl. káposztafélék) található karotinok segítenek csökkenteni az allergia tüneteit. Ezen kívül a szervezetben antioxidáns hatásuk is van. A béta karotin (az A-vitamin elővitaminja) zsírban oldódik, célszerű olyan étellel együtt fogyasztani, ami tartalmaz némi zsiradékot is.
Dió
A dió magnéziumban és E-vitaminban gazdag. Jó hatással van az allergiához társuló légúti kellemetlenségekre. Az E-vitamin ezzel párhuzamosan segít az immunrendszer megerősítésében.
Alma
Egy tanulmány szerint, azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak almát, kisebb valószínűséggel alakul ki allergia. Az alma tartalmaz egy quercetin nevű anyagot, ami hatékony gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Az alma héja szintén gazdag antioxidáns forrás, tehát segít sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.
Hal
A tengeri hal remek omega-3 forrás. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek és erősítik az immunrendszert, hogy a test hatékonyabban működjön.
Hagyma és fokhagyma
A hagyma és a fokhagyma szintén gazdag quercetinben, mely antihisztamiként működik, és mind a megelőzésben, mind a kezelésben is hatékony segítséget nyújthat.