Borítókép: 8 tipp, amivel végre megszabadulhatsz a felesleges víztől, ami a testedben raktározódik Forrás: BOOM 💥/Pexels

8 tipp, amivel végre megszabadulhatsz a felesleges víztől, ami a testedben raktározódik

A vízvisszatartás, más néven ödéma, egy olyan állapot, amikor a szervezetben több víz halmozódik fel, mint amennyire szükség van. Ez a felesleges folyadék különböző testrészekben, például a lábakban, a kezekben, a hasban vagy az arcon okozhat duzzanatot. Bár a vízvisszatartás önmagában nem mindig súlyos betegség, jelentősen rontja az érintettek életminőségét. A duzzadt végtagok, a feszülő érzés és a súlygyarapodás mind-mind kellemetlen tüneteket okoznak. Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével könnyedén megszabadulhatunk a szervezetünkben lévő feleslegesen raktározódó víztől. Mutatjuk is, melyek ezek!

Miért tart vissza a szervezetünk felesleges vizet?

A vízvisszatartásnak számos oka lehet, többek között a hormonális változások, szív- és vesebetegségek, alvási apnoe, gyógyszerszedés, az alultápláltság vagy egyszerűen csak a túlzott sófogyasztás és helytelen életmód. A vízvisszatartás hátterében álló okok feltárása és kezelése elengedhetetlen a probléma hosszú távú megoldásához.

A vízvisszatartással szembeni küzdelem több szempontból is fontos. Egyrészt, a duzzanat és a kényelmetlenség mellett a vízvisszatartás súlyosabb egészségügyi problémák jele is lehet. Másrészt, a vízvisszatartás negatív hatással lehet az önbizalomra és az általános közérzetre. A duzzadt végtagok és a súlygyarapodás miatt sokan kerülnek el bizonyos társasági eseményeket, és korlátozzák a fizikai aktivitásukat. A vízvisszatartás kezelésével nemcsak a fizikai tünetek enyhíthetők, hanem az életminőség is jelentősen javulhat.

Forrás: Darina Belonogova/Pexels
Bizony, a vizesedés gyakran felesleges, zavaró kilókhoz is vezethet.

Az alábbiakban olyan életmódbeli változtatásokat, egészséges szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek megtartásával, rutinná tételével könnyedén felveheted a harcot a vizesedés, vagyis a szervezet felesleges vízraktározása ellen. Mutatjuk is, melyek ezek!

Íme 8 szokás, ami képes felvenni a harcot a vizesedés ellen!

Az ÉVA magazin írása.