Egy laza kis főzés? - Mákos guba
Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj, 10 db szikkadt kifli (kalácsból is nagyon finom), 1 liter friss tej, fél citrom héja, 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
- Vágd fel a kifliket kb. 1 cm-es karikákra, majd alaposan keverd össze a mákot a porcukorral.
- Vajazz ki egy hőálló üveg- vagy kerámiaedényt és melegítsd fel a tejet, (de ne forrald fel), rakd bele a vaníliarúd kikapart belsejét is.
- Rakj az edénybe egy réteg kiflit, szórd meg egy réteg cukros mákkal, reszelj rá egy kis citromhéjat is, és öntsd le egyenletesen a tej harmadával, majd ezt még kétszer ismételd meg. (Fontos, hogy az edény ne legyen teljesen tele, mert sütés közben a guba még dagad, emelkedik.)
- Süsd 180-200 fokos sütőben, 20-30 percig, amíg aranybarna foltos nem lesz a mákos guba teteje.
Fotó: Zimmermann Zsolt