Gasztro: Kávés granita
Egy gourmet hűsítővel biztos sikert arathatsz a legkifinomultabb társaságban is. Íme a következő jeges kávékülönlegességünk. Visnyei Kata ajánlja.
Tudtad, hogy a 'granita' szó jelentése: 'szemcsés'? A granita ugyanis egy szemcsés textúrájú, enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle, amely egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéból készül.
Kávés granita
Hozzávalók:
- 15 kapszula Nespresso Ciocattio Gran Cru (ebből kb. 600 ml kávé lesz)
- 60 g fehércukor
Elkészítés:
- Készítsd el a kávét, majd folyamatos kevergetés mellett oszlasd el benne a cukrot.
- Hagyd kihűlni, aztán tedd egy olyan edénybe, ami bírja a mélyhűtőt.
- Három órán át fagyaszd, majd villával törd fel a jeget, hogy tetszetős kristályok képződhessenek.
- Tedd vissza a fagyasztóba a kávét, és a következő egy órában 15 percenként ismételd meg a villás akciót.
- A hűtés végeredményeként a cukros kávé egészében kristályos tört jéggé válik.
- Ezután 20 perc a hűtőben, és a kristályok épp annyira lágyulnak meg, amennyire szükséged lesz ahhoz, hogy egy utolsó keverés után kitálald a granitát lehűtött, kisebb, akár vizes poharakba.