Borítókép: A legjobb hangulatjavító ételek, amik jobb kedvre derítenek Forrás: Unsplash

A legjobb hangulatjavító ételek, amik jobb kedvre derítenek

Minden igyekezetünk ellenére olykor előfordul, hogy rossz hangulatba kerülünk, amin igen nehéz segíteni. Rengetek kutatás támasztja alá, hogy a negatív gondolatokat és a rosszkedvet könnyedén elűzhetjük rendszeres testmozgással vagy akár azzal, ha olyan emberek társaságában töltjük az időnket, akik pozitívan hatnak ránk. Jó hír azonban, hogy rengeteg olyan étel közül is válogathatunk, melyekkel feldobhatjuk a hangulatunkat.

Mindenkinek biztosan megvan az a pillanat, amikor valamiért letört, rossz a kedve, és elővesz a szekrény mélyéről egy tábla csokit vagy valamilyen édességet, hogy javítson a rossz hangulaton. Tudósok és kutatók szerint ezt a szokásunkat igen régről, a múltunkból hoztuk. Amikor valamiért rossz passzban vagyunk vagy nyugtalannak érezzük magunkat, előfordul, hogy valamilyen finomság után nyúlunk, hiszen az édes ízekhez, a kellemes textúrákhoz és a finom aromákhoz gyakran kellemes emlékeket kötünk.

Legismertebb ilyen boldogság-fokozó a csokoládé, melyből érdemes minél magasabb kakaó tartalmút választanunk, és természetesen mértékkel fogyasztanunk. A kakaótartalom hatására szervezetünkben endorfin keletkezik, amit másnéven „boldogsághormonnak” is nevezünk. A csoki fogyasztásával tehát kellemes érzés lesz úrrá rajtunk, hiszen az endorfinok csökkentik a fájdalmat és a szorongást, és boldogságérzetet okoznak.

Amit a boldogsághormonok nyújtani tudnak

Az endorfin csak egy, a négy fajta boldogsághormon közül, hiszen még van három társa, mely segíthet abban, hogy jobb kedvre derüljünk és elűzzük az általános rossz érzéseket önmagunkból. Hogyha szervezetünkben – az említett endorfinon túl – oxitocin, dopamin és szerotonin szabadul fel, boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

A szerotonin csökkenti a depressziót és annak tüneteit, elősegíti az alvást, szerepet játszik a memória és a tanulási folyamatok javításában. A szeretethormonként ismeretes oxitocin a párválasztás és a társas kapcsolatok kialakítása során kap kiemelt figyelmet, de a gyermekek születésénél is rendkívül fontos, és ne felejtsük, hogy a szex során is megnő a mennyisége, hiszen a csók és az orgazmus mind-mind felelős magas mennyiségű termelődéséért. A dopamin az agyban termelődő vegyület, mely az érzelmeinkért és reakcióinkért felelős agyi területeinken boldogságot vált ki, növeli a motivációt, a hatékonyságot és pozitív hangulatot, illetve harmóniát eredményez a testben. A fentebb említett endorfin pedig elengedhetetlen jó közérzetünkhöz és kedvünkhöz, illetve természetes fájdalomcsillapító, mely idegrendszerünk hatékony működéséhez és a testi fájdalom csökkentéséhez járul hozzá, ám nem csupán fájdalomérzet hatására termelődik, hanem a nevetés vagy éppen az orgazmus által is.

Hogyan javíthatunk a hangulatunkon?

A hangulatunkat számos dologgal tudjuk befolyásolni. Persze, ha valamilyen igazán rossz dolog történik az életünkben, vajmi kevés esély van rá, hogy egy-két hangulat-turbózó technika vagy tevékenység segítségével percek múltán mosolyogni fogunk, de általánosan elmondható, hogy a rendszeres testmozgással (vagy akár egy könnyed sétával), a megfelelő étrenddel, a rossz szokások leküzdésével, meditációs és stresszűző gyakorlatokkal, illetve a számunkra kedves emberek között töltött idő mennyiségének növelésével általánosan javíthatunk mentális egészségünkön és hangulatunkon.

Tudd meg galériánkból, melyek a legjobb hangulatjavító ételek!

Az Éva magazin írása.