Bizonyított: Ez a szezonális gyümölcs igazi vitaminbomba és lassítja az öregedést
Valóságos vitaminbomba
A málna kiemelkedő C-vitamin-tartalma révén erősíti az immunrendszert, és antioxidáns hatással is bír, így segít megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Ezek a szabad gyökök felelősek lehetnek a sejtek károsodásáért és a krónikus betegségek kialakulásáért. A C-vitamin ezen kívül a kollagéntermeléshez is szükséges, ami fontos a bőr, a csontok és a porcok egészségének megőrzéséhez.
Ezentúl a málna gazdag B-vitaminokban, mint a B1, B2, B6 és folsav. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak az idegrendszer, az izmok és a szív megfelelő működésében. Ezen kívül hozzájárulnak az energiatermeléshez és a sejtek anyagcseréjéhez is.
A málna káliumban, magnéziumban és vasban is bővelkedik. A kálium fontos a vérnyomás szabályozásában és az izomműködésben. A magnézium a csontok és a fogak egészségéhez, a idegrendszer működéséhez és az energiatermeléshez szükséges. A vas pedig a vörösvértestek oxigénszállításában játszik szerepet.
A málna egyik legnagyobb előnye, hogy számos módon fogyaszthatjuk, hiszen frissen, befőttként, dzsemként, turmixként fogyasztható. Kiválóan alkalmas sütemények, joghurtok és müzlik ízesítésére is, nemcsak ínycsiklandó ízével kápráztat el, de igazi vitaminbomba is, tele tápanyagokkal, amelyek feltöltik a testet és erősítik az immunrendszert. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen jótékony hatással van a szervezetre a málna rendszeres fogyasztása.
Íme a málna jótékony hatásai!
Az Éva magazin írása.