Borítókép: Nem minden zsír ellenség: ez a fajta a szív egészségét is őrzi! Forrás: Marta Branco/Pexels

Nem minden zsír ellenség: ez a fajta a szív egészségét is őrzi!

Az igazi forró nyár és a bikiniszezon beköszöntével sokan törekednek egészségesebben táplálkozni, de a tévhitek ellenére nem szükséges teljesen mellőzni a zsírokat étrendünkből. A telített zsírok visszafogott fogyasztása valóban ideális, azonban emellett előnyös a növényi zsírforrások, például olajos magvak, növényi olajok, valamint a halak beiktatása az étrendbe, mivel ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A hidegen sajtolt olajok ezek közül is kiemelkednek: gazdagok E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint segíthetnek bizonyos daganatok megelőzésében. Mutatjuk is a növényi zsírok jótékony hatásait!

Bár a magyarok 10-35 százaléka folytat valamilyen jellegű mentes diétát, amelyből allergia vagy ételérzékenység miatt kizár bizonyos ételeket, azonban az egészségünkre jótékony hatással van az, ha változatosan táplálkozunk és nem folytatunk egyoldalú étkezést.

Itt a nyár, a bikiniszezon, a diéták és a könnyű saláták időszaka, azonban tévhit az, hogy mindenféle zsírt el kell hagynunk az étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Az olajokkal kapcsolatos egyik leggyakrabban előforduló hiedelem az, hogy a zsírok nem férnek bele a diétába, és csak egészségtelenek lehetnek a szervezet számára.

„A zsírok számos alapvető élettani mechanizmusban vesznek részt a szervezetünkben amellett, hogy energiát biztosítanak. Egészségünk megőrzése szempontjából nemcsak az a fontos, hogy mennyi zsírt fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen zsiradékot” – mondja Shenker-Horváth Kinga sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember.

Forrás: Nathan Cowley/Pexels
Az egészséges étkezés egyik alappillére a növényi zsírok fogyasztása, hiszen számtalan jótékony hatásuk van.

Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokoknak számítanak, ezek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszik a telített zsírok túlzott bevitele, ezért ezek fogyasztását valóban érdemes korlátoznunk. A telített zsírok fő forrásai az állati élelmiszerek, pl. a zsíros húsrészek, a szárnyasok bőre, kolbászfélék, pástétomok, tejszín, disznó-, kacsa-, libazsír, valamint növényi források közül a kókuszzsír és a pálmaolaj.

Azonban, a növényi zsírforrásoknak – az olajos magvaknak, a növényi olajoknak (a kókuszzsír és a pálmaolaj kivételével) –, valamint a halaknak, halolajoknak a fogyasztása előnyös a szervezet számára, hiszen ezek döntően telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyeknek szív-érrendszeri védőhatást tulajdonítanak. A növényi olajoknak általában a különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék szolgálnak alapjául. Kifejezetten előnyösek a szervezet számára a hidegen sajtolt, finomítatlan olajok. De nézzük is, konkrétan milyen jótékony hatásai vannak a növényi zsírforrásoknak.

Íme a növényi zsírok jótékony hatásai!

Az alábbiakban pedig 6 ételt gyűjtöttünk össze, amelyek rendkívül gazdagok egészséges zsírokban!

Az Éva magazin írása!