Borítókép: Egy betegség, amit sokan nem ismernek: 8 étel, amivel elkerülheted az oxidatív stresszt Forrás: Envato

Egy betegség, amit sokan nem ismernek: 8 étel, amivel elkerülheted az oxidatív stresszt

Rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy melyek azok a bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, melyek segítségével megvédhetjük szervezetünket az oxidatív stresszel és a szabad gyökökkel szemben. De mégis mit jelentenek ezek a fogalmak, és melyek a legjobb megelőző ételek a témában?

Mit értünk oxidatív stressz alatt?

Ahhoz, hogy megértsük az oxidatív stressz teljes fogalmát, nem árt tisztább képet kapnunk arról, hogy mik is azok a szabad gyökök. Testünk sejtjei szabad gyököket termelnek anyagcsere-folyamataink során, tehát, mondhatjuk, a szabad gyökök az anyagcserénk melléktermékei. A szabad gyökök olyan molekulák, melyek sejtjeinket, a különböző, szervezetünkben lévő fehérjéket vagy akár a DNS-ünket is megtámadhatják. A szabad gyökök mellett testünk antoxidánsokat is termel, melyek igyekeznek hatástalanítani a káros gyököket.

Oxidatív stressz akkor alakul ki, hogyha szervezetünkben egyensúlyhiány lép fel, tehát a szabad gyökök és az őket semlegesítő antioxidánsok egyensúlya felborul. Hogyha a szabad gyökök károsítják a sejteket és megtámadják azokat egészséges mivoltukban, a sejtek elpusztulhatnak, elveszíthetik eredeti funkciójukat és soha többé nem lesznek képesek ugyanúgy működni, mint azelőtt.

Antioxidánsokkal a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök termelődéséhez és az oxidatív stressz kialakulásához számos külső és belső tényező hozzájárulhat. Ilyen például az egészségtelen étkezés és életmód, egy rosszul kivitelezett diéta, de a cigarettafüst, egyes növényvédő szerek, a kipufogógáz és az ózon is növelheti szintjüket.

Az antioxidánsok eltávolítják a szabad gyököket, hiszen semlegesítő hatásuknak köszönhetően védik a szervezetet. A C-, E- és A-vitamin kiváló antioxidáns, de a magnézium, a szelén és a cink is tökéletes nyomelem erre a célra. Antioxidánsokat egyes készítmények útján bevihetünk mesterséges úton szervezetünkbe, de természetesen is pótolhatjuk őket számos élelmiszer által.

Forrás: Unsplash/Nick Karvounis

Milyen betegségeket okoz az oxidatív stressz?

A szabad gyökök nem mindig jelentenek rosszat, hiszen némely betegség során a rossz baktérumokat, fertőzéseket és vírusokat is hatékonyan el tudják pusztítani, de sajnos általánosan elmondhatjuk, hogy az általuk generált oxidatív stressz hosszú távon számos probléma kialakulásában szerepet játszik.

Az oxidatív stressz krónikus gyulladásokat, szív- és érrendszeri panaszokat, cukorbetegséget, ízületi gyulladásokat okozhat, még súlyosabb formában pedig növeli az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. De részt vehet a férfi meddőség, a rákos megbetegedések, a stroke, az asztma, a daganatos betegségek és a magas vérnyomás kialakulásában is.

Megfelelő életmóddal csökkenthetjük szervezetünkben eme rossz hatásokat, például a kiegyensúlyozott étrenddel, a káros szenvedélyek (túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás) felfüggesztésével, mozgásban és sportban gazdag életmóddal, a stressz és a szorongás csökkentésével és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés beiktatásával.

Olvasd el galériánkban, milyen ételek segítségével járulhatsz hozzá egészségedhez a szabad gyökök leküzdése által!

Az Éva magazin írása.