Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?
Merthogy a sorozatban szereplő ételek mindegyike szuper finom és szuper egészséges. Sőt, mi is többször buzdítottunk téged arra, hogy érdemes őket fogyasztanod, mert a szervezetnek igenis szüksége van rájuk. De fontos tudnod, hogy több ilyen az alapanyag nem feltétlenül fair trade úton kerül a polcokra. Nem mondjuk továbbra sem, hogy ne edd őket, sőt, de azért érdemes utánajárnod, honnan is érkeznek ezek az alapanyagok és átgondolnod, hogy milyen mennyiségben fogyasztod őket, esetleg hogy nem tudod-e kiváltani néha valami más összetevővel!
Hidd el, tudom milyen borzalmasan hangzik ez, hiszen én is imádok finomakat enni, de az még sokkal borzalmasabban hangzik, hogy néhány ilyen ínyencség miatt tönkretesszük a földet, emberek és állatok százai, sőt ezrei halnak meg, pusztán azért, hogy mi bármikor, bármilyen mennyiségben ehessünk belőlük. A legnagyobb probléma persze a mértéktelenséggel van!
Sorozatunk első részében az avokádóról olvashatsz!
A „zöld arany”
2017-ben, a Super Bowl idején reklámokkal népszerűsítették az avokádót Amerikában.
Ez a 30 másodperces videó 5 millió dollárjába került a reklámcégnek. Hogy mi ezzel a baj? Hogy mi a baj egyáltalán az avokádóval?
Ezekkel jobb, ha tisztában vagy!
- Az avokádóexport közel 80%-a köthető Mexikóhoz, és a világ avokádójának 45%-a itt is terem.
- Mexikóból csak az Egyesült Államokba évi közel 300 ezer tonna avokádót exportálnak.
- Míg nagyjából 10 évvel ezelőtt az export értéke 60 millió dollár körül mozgott, úgy napjainkban 1,6 milliárd dollárra nőtt ez a szám.
- Mexikó évi 2,2 milliárd dollár értékben exportál avokádót a világ minden tájára.
- Az utóbbi években az avokádó olyan menő lett, hogy a termesztők szinte alig tudják tartani az iramot, emiatt évi húszezer hektárnyi komplett fenyőerdőt irtanak ki, hogy avokádócserjéket ültethessenek a helyükre. 2000-2010 között közel 700 hektárnyi erdőt irtottak ki az avokádótermelés miatt.
- Eszméletlen mennyiségű vizet használnak el a cserjék öntözéséhez, a klímaváltozás pedig csak ront a helyzeten. Már nem jut elég víz a patakokba és az erdőkbe, amitől állatok és növények kerültek veszélybe.
- Az óriási kereslet miatt több régióban áttértek az ipari termesztési technológiákra, amihez rengeteg vegyszert használnak az ültetvényeken, ez pedig a lakosok között nem ritkán tömeges mérgezésekhez vezet.
- Az avokádó, amelyet „zöld arany” néven is emlegetnek, annyira jó biznisz, mint a marihuána, így egyes maffiabandák is rajta tartják már a kezüket. A földeket gépfegyveres őröknek kell védeniük, mert folyamatosan veszélyben vannak a farmerek. Mivel a kartellek tisztában vannak vele, hogy a gazdák kellőképpen megszedték magukat az elmúlt években, nem ritkák az emberrablások! Van, hogy a gazdákat, vagy pedig családtagjaikat rabolják el, hogy aztán sok százezer dolláros váltságdíjat kérhessenek értük cserébe.
- Különösen a betakarításkor kétségbeejtő a helyzet. Ilyenkor a farmerek és a munkások, de még a családtagjaik is golyóálló mellényt viselnek, miközben a helyi hatóságok és fegyveres zsoldosok védik őket.
- 2006-2015 között 8258 gyilkosság történt az államban - írja a The Guardian. Azóta a helyzet csak rosszabbodott.
Hiába szeretnénk tudatosabban és etikusabban étkezni, ez az avokádó esetében sajnos szinte lehetetlen. Jelenleg leellenőrizhetetlen, hogy milyen gazdálkodásból származik a megvásárolni kívánt gyümölcs. Ezért csak kis mennyiségben érdemes enni belőle, hátha egy idő után visszaszorul rá a kereslet, és újra etikus körülmények között termeszthetik majd.