Borítókép: A grillezés nélkülözhetetlen kiegészítői  Forrás: Photo by James Sutton on Unsplash

A grillezés nélkülözhetetlen kiegészítői

Mindenki tudja, hogy a grillpartik királyai a grillsütők, hiszen segítségük nélkül nem készülhetnének el a finomabbnál finomabb fogások. Azonban a sütőn kívül van még néhány olyan eszköz, mely nemcsak az életünket könnyíti meg a sütögetés idején, hanem a fogások változatosságában szintén nagy szerepük van.

A nyársak

A nyárson sült fogások rendkívül hamar elkészülnek, mégis ízletesek, nem csoda hát, hogy igen nagy népszerűségnek örvendenek. Az egyszer használatos fa nyársak többnyire bambuszból készülnek, és akkor vesszük leginkább hasznukat, ha pillanatok alatt elkészíthető fogásokhoz - mint például a halak, a rák és a zöldségek - használjuk fel ezeket.

A fém nyárs ezzel szemben igen tartós darab, hiszen nem csupán egyszer használatos, ugyanis két fogás között könnyedén el lehet mosni. A fa nyárssal ellentétben a fém nyárs nem ég meg, viszont felmelegszik, így belülről is süti az ételt. Ez a tulajdonsága pedig inkább a húsok sütésére teszi alkalmassá az eszközt.

Szót kell még ejtenünk a szimpla és a dupla nyársakról is, mert bár mindkettő kapható, mégsem tudunk mindkét típus mellett felsorakoztatni pozitív érveket. Szimpla nyársat használni kissé macerás dolog, nem ritka, hogy a felszúrt étel elmozdul a nyárson és forogni, csúszni kezd, ami egyenetlen sütéshez vezet.

Ezzel szemben a dupla nyárs esetében két ponton tudjuk rögzíteni az ételt, így megelőzve annak esélyét, hogy az elforogjon, vagyis sokkal könnyebb kezelést tesz lehetővé, mint a szimpla változat.

Érdemes körülnézni a Grillplaza.hu-nál kapható grill eszközök között, széles kínálattal várják az oldalra látogatókat!

Pároló és pecsenyesütő

Szárnyasokat egészben sütni kihívást jelent a grillen, mivel nem kevés odafigyeléssel jár, hogy a megfelelő időközönként fordítsunk egyet rajtuk. Ebben jelent hatalmas segítséget a webáruházban kapható rozsdamentes acélból készült pároló és pecsenyesütő. Ez jellemzően két részből áll, egy felső, lyukacsos részből kürtővel és egy alsó tálca részből. Egész csirke sütésénél mindössze annyi a dolgunk, hogy a szárnyast a kürtőre ültessük, így az álló pozíció miatt nincs szükség a forgatásra az egyenletes sütéshez.

Ezen felül egy ilyen szettet használhatunk párolásra is, ekkor az alsó tálca részbe kell tölteni a folyadékot, a felső lyukacsos részt pedig megtölteni a párolnivaló finomságokkal.

Továbbá az alsó rész önmagában szintén használható, kifejezetten jól jön például halak, húsok, de még pizza sütésénél is.

Grillkosár

Igencsak megkönnyíti a munkánkat, ha van kéznél egy grillkosár. Ez az eszköz elsősorban húspogácsák, hússzeletek és halak sütésére alkalmas, de nem lehet elvitatni a hasznosságát a zöldségek grillezésénél sem. Mindössze annyi a dolgunk, hogy ebbe a lapos és hosszúkás kosárba elhelyezzük a sütni kívánt ételt, rázárjuk a kosár fedelét, és a műanyag fogó segítségével a grillsütőre helyezzük. Amint úgy látjuk, hogy megfelelően megsült az étel egyik fele, egy könnyed mozdulattal megfordíthatjuk a kosarat.