Házi ketchup: annyi idő elkészíteni, mint megvenni – csak sokkal finomabb
Nemrég kipróbáltam a zabtej házi verzióját, de volt, hogy ázsiai zacskós levessel próbálkoztam, sőt olyan is, hogy ennél is tovább mentem és összedobtam a híres mekis pite otthoni változatát. Nem túlzok egyik esetében sem, amikor azt mondom, hogy összedobtam őket, hiszen ha tudnád, hogy ezek kivitelezése nagyjából annyi időt vesz igénybe, mintha leugranál értük a boltba vagy egy gyorsétterembe, akkor lehet, hogy már te is csak a magad által előállított verziójukat fogyasztanád.
A napokban úgy döntöttem, hogy – a szezont kihasználva – teszek egy kísérletet a házi ketchup előállítására is. Így beleástam magam a témába és a számomra legszimpatikusabb receptet kiválasztva, majd kissé módosítva, elkészítettem életem első paradicsomszószát, amiből már most bánom, hogy végül nem készítettem nagyobb mennyiséget.
Így készül a házi ketchup
Nem igényel túl sok hozzávalót, eszközt és energiát és elképesztően intenzív paradicsomos íze van, amit olyan fűszerekkel turbózhatsz fel, amivel csak szeretnéd. A cukor és egy kis ecet hozzáadása ugyan kötelező elemei a ketchupnak, de onnantól úgy variálod, ahogyan csak szeretnéd. Mehet bele bors, fokhagyma, hagyma, babérlevél, fahéj – ahogyan az én verzióm is készült, de megbolondíthatod még chilivel, szegfűszeggel és más egyéb számodra kedves fűszerrel is.