Gyors, különleges, finom desszert: étcsokoládés sütőtökkenyér
Mostanában rá vagyok kattanva a zöldségtartalmú édességekre; hol céklatortával, hol spenótos muffinnal kísérletezem. Nemrég bukkantam rá a neten erre az elképesztően finom sütőtökkenyér-receptre, amelynek különleges íze van, nem kell bele túl sok édesítő és még a szuperválogatós unokaöcsém is repetázott belőle. Az utóbbi időben szinte nem múlik el hét anélkül, hogy ne sütnék belőle egy adaggal, és a múltkor egy cukrász végzettségű barátnőm tanácsa nyomán arra is rájöttem, hogy legalább kétszer annyi só kell bele, mint eredetileg hittem. Merthogy a zöldséges sütik több sót vesznek fel, úgy jobban kijön az ízük! Így csinálom én a sütőtökkenyeret:
- 2 nagy tojás
- 120 g sült tök (konzerv püré is lehet)
- 55 g görög joghurt
- 4 evőkanál nádcukor (vagy bármilyen cukor vagy méz)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 60 g reszelt étcsokoládé
- 2 marék dió (feldarabolva (elhagyható))
Ha mégis hagyományosabb, de egészséges ízekre vágysz, próbáld ki a banánkenyérreceptet cukor nélküli változatban!