A koffein jó teljesítményfokozó?
A koffein jól ismert (és szeretett) teljesítményfokozó kemény és hosszú időn át tartó erőfeszítések előtt. Az összes erről megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy a verseny reggelén elfogyasztott kávé befolyásolja az aznapi teljesítményt. Most új megvilágításba került: hatása erős-e annyira, hogy az egymást követő versenynapokon is szerepe lehessen.
8 tapasztalt cross-country síelőt kértek fel a vizsgálatra, akiknek teljesítényét három egymást követő napon mérték fel. Ebből kétszer 75 perccel a teszt előtt koffeint fogyasztottak, míg a harmadszor az összes nap placebót kaptak. Az első vizsgálatkor testsúlykilogrammonként 3 milligram, míg másodszor 4,5 mg adagot koffeint vittek be. Ez az ajánlott – verseny előtti – adag, az előbbi mennyiség körülbeül két csészényi főzött kávénak felel meg.
A koffeines próbák első napján legalább 4%-kal teljesítettek jobban, összehasonlítva a placebós próba első napjával. A különbség a második nap még nagyobb volt, legalább 5%-ra ment fel. Igaz, a koffeines kísérlet első napja után a sportolók nagyobb izomfájdalomról is panaszkodtak, feltehetően azért, mert keményebben dolgoztak, mint a placebós időszakban.
„Az eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a koffein valóban segít fenntartani a teljesítményt minősített sportolók egymást követő napon megtartott versenyein a valós élethelyzetben ", összegezték következtetéseiket a kutatók.
Legyen a kávéd egészségesebb! Azt tudtad hogy a kávézókban kapható tejeskávék magas zsír- és cukortartalmukkal annyi kalóriát tartalmaznak mint egy sajtburger?
Mellőzd a habot, a szirupot és a magas zsírtartalmú tejes cseréld ki egy soványra. (a tej maradhat fontos kálcium, tejcukor és proteintartalma miatt) és ha teheted, ne tegyél bele semmilyen édesítőt!