Borítókép: Érdemes teljesen megszabadulnod a cukortól?

Érdemes teljesen megszabadulnod a cukortól?

Ha kiiktatod az étrendedből, jobb lesz? Erre kerestük a választ. Na meg arra is, tényleg olyan veszélyes-e a cukor.


Legtöbben az inzulinra gyakorolt hatása miatt szidják a cukrot. Sokan úgy gondolják, hogy ez a hormon arra ösztönzi a szervezeted, hogy több zsírt raktározzon. Pedig ez nagyon le van egyszerűsítve.
Az inzulin szintje étkezés után megnő, ez egy természetes folyamat. A hormon ugyanis azért felel, hogy üzemanyagot szállítson a sejtekhez. Csak akkor jelent problémát, ha inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség alakul ki. A betegségek pedig csak akkor tűnnek fel, ha a belső szervek körül rengeteg zsír található. A DNL (denovo lipogenézis) során az egyszerű szénhidrátokból (cukor) zsírsavak képződnek, de ez a folyamat nem figyelhető meg az emberi szervezetben, csak patkányokéban.
Akkor most mi az igazság?
A cukorral nincs probléma, azzal viszont van, ha megállás nélkül eszel. Ha ugyanis több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, akkor számolnod kell azzal, hogy a fent említett betegségek valamelyike kialakul nálad.
Törekedj az egészséges táplálkozásra és figyelj a fehérje, szénhidrát és zsírok arányára.
Kép: Europress