Borítókép: Ilyennek kéne lennie az étrendednek a 20-as és a 30-as éveidben Forrás: Getty Images

Ilyennek kéne lennie az étrendednek a 20-as és a 30-as éveidben

A tányérunknak le kell követnie a szervezetünk változását.

Folyamatosan változik a testünk, ami a 20-as éveink elején kezd lassulni, és ez a folyamat kitart egészen életünk végéig. Egyre komótosabb lesz az agyunk és az anyagcserénk is, éppen ezért fontos, hogy korunk előrehaladtával jobban figyeljünk arra, mit eszünk.

Minden egyes Földön eltöltött évtizeddel növekszik az esélyünk a súlyos betegségekre. A szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a cukorbetegségre és a rákra gondolok elsősorban, ezeket pedig a helyes étrenddel lehet a legkönnyebben megelőzni
magyarázza Angel Planells, a téma szakértője.

20-as évek

A dietetikus elmondása szerint a férfiak hajlamosak passzívvá válni a 30-as éveikben, így az ezt megelőző évtizedben kialakított étkezési szokások megakadályozhatják a későbbiekben trendszerűen felszaladó túlsúlyt. Érdemes betartani a napi 36 grammos cukorlimitet, illetve törekedni kell arra is, hogy mindennap bevigyünk legalább 30 gramm proteint. Sok gyümölcs és zöldség is ajánlott ilyenkor, illetve a teljes kiőrlésű termékek mellett némi zsír sem árthat.

30-as évek

Ökölszabályként elmondható, hogy ilyenkor már a szívünkért táplálkozunk. A 30-as éveinkben érdemes káliumban gazdag ételeket (banán, édesburgonya, babfélék) fogyasztani, ez ugyanis segíthet megszabadulni a testben található sótól, ami hosszú távon tehermentesíti a szervezetben tekervényező ereket. Jobb, ha a vörös húst az ünnepnapokra tartogatjuk, és nagy általánosságban ajánlott kiegyensúlyozott étrendet követni. Figyelj oda ezekre a szabályokra, hidd el, később hálás leszel magadnak érte.