Borítókép: Jó hír: ehetsz egész tojást és zsíros húst! Forrás: europress

Jó hír: ehetsz egész tojást és zsíros húst!

Szinte mindenki ismeri a mantrát, mely szerint a zsírszegény, alacsony koleszterintartalmú élelmiszerek, ill. a telítetlen zsírokat tartalmazó ételek a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének alapjai.

Azt már kicsit kevesebben tudják, hogy az elméletet, mely szerint a telített zsírok és a koleszterin okozza a szív- és érrendszeri betegségeket a tudományos körökben a mai napig „lipid-hipotézis”-ként emlegetik. Hipotézis, mivel a mai napig nincs bizonyítéka – sőt, egyre több kutatás igazolja, hogy sem az étrendi koleszterin, sem az étrendi telített zsír (és – mint a múlthéten láttuk – még a vér koleszterin sem) felelős ezekért a kórképekért.

Kezdjük az érvekkel:

  • Az étrendi koleszterin: a 2015-ben kiadott Dietary Guidelines (Táplálkozási Irányelvek) tudományos összefoglalójában rehabilitálták. Az indoklás az volt, hogy a felgyülemlett adatok alapján a koleszterin fogyasztása biztonságos, nincs olyan maximális érték, ami fölött betegségek kialakulásához vezetne. A koleszterin amúgy olyannyira fontos az élethez, hogy minden egyes sejtünk képes szintetizálni. Nélkülözhetetlen a sejtek membránjának felépüléséhez, az idegsejtek közötti kommunikációhoz (neurotranszmisszióhoz – az agyunk a testünk tömegének mindössze 2-3%-a, de az összes koleszterin 25 %-a itt található), a hormontermeléshez.
  • A vér koleszterin: a múlt héten már láttunk, hogy hogyan kell értelmezni a vérképünket és a lipid profilt amit benne találunk. Számos kutatás igazolja, hogy a koleszterin nem függ össze a halálozással, vagy negatív a korreláció – ha magasabb a koleszterin, akkor tovább élsz.[1-5] 2015-ben kijött az egyik tudományos folyóiratnak egy különszáma, melyben a teljes hipotézist cáfolják az írók – és a felmerülő kérdéseket és anomáliákat is megválaszolják.[6] Az össz. koleszterin szint olyan mértékben haszontalan, hogy a Japán Atheroszklerózis Társaság 2007 óta nem használja mint diagnosztikus értéket, ill. kezelési kritériumot.
  • A telített zsírok: a hivatalos rehabilitáció még várat egy kicsit magára. Amíg nincs elfogadva, hogy a „magas LDL = szívbetegség” egyenlet nem ilyen egyszerű, addig mindent, ami emeli az LDL-szintet rossznak tekintenek. A probléma viszont az, hogy az LDL egy szállító molekula, feladata, hogy a zsírt a májból a perifériás szövetekhez (izmok, szervek) szállítsa. Ha több zsírt kell szállítani, akkor több LDL fog keletkezni. A telített zsírok tehát emelik az LDL-t. Persze felmerül a kérdés: mennyire? Duplázzák? Nos, nem. 5-10 %-kal maximum – ez egy 180 mg/dl-es koleszterin esetén 198 mg/dl-t jelent, tehát gyakorlatilag nincs különbség. Továbbá a telített zsírok a HDL-szintet is megemelik, és nagyobb mértékben, mint az LDL-t. Ráadásul a telített zsír hatására mind az LDL, mind a HDL részecskék mérete nő (minél nagyobbak, annál ellenállóbbak leszek). Általánosságban az eredmények azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket azok az élelmiszerek okozzák, amikkel a telített zsírokat próbáljuk helyettesíteni.[7-9]

Összefoglalás: nem a koleszterin és nem a telített zsír okozza a szív- és érrendszeri betegségeket. Nyugodtan ehetsz egész tojást, zsíros tejtermékeket és zsíros húsokat.

„Rendben, de ha nem ezek okozzák a problémát, akkor mi?” – A jövő héten kiderül…

ÁDÁM NORBERT

A sport mindig része volt az életemnek – néhány év úszást 16 év karate követett. A testépítéssel és a súlyzós edzéssel 7 éve ismerkedtem meg. Ekkor kezdtem el rendszeresen terembe járni és kutatni, hogy hogyan lehetnék jobb, hogyan tudnám átalakítani a külsőmet. A kezdeti lelkesedés idővel szenvedéllyé változott – az emberi test és teljesítmény tudománya iránti szenvedéllyé. Elvégeztem a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szakszövetség Nemzetközi Szakedzői képzését, majd az egyetemi mester képzésem (végzettségem orvosi biotechnológus) alatt egyre jobban kikristályosodott bennem, hogy az edzés és a táplálkozástudomány mekkora befolyással van az egészségünkre, az életünkre és a sportolással elérhető eredményeinkre. A klienseimmel való közös munka során napról-napra meggyőződöm arról, hogy egészségünk, testünk és teljesítményünk tudatos formálásának eszköze – a megfelelő edzés és táplálkozás – a saját kezünkben van.

További információk: https://www.facebook.com/adamperformance/

Irodalomjegyzék

  1. J Epidemiol. 2011;21(1):67-74. Epub 2010 Dec 11. Low cholesterol is associated with mortality from stroke, heart disease, and cancer: the Jichi Medical School Cohort Study. Nago N1, Ishikawa S, Goto T, Kayaba K.
  2. J Eval Clin Pract. 2012 Feb;18(1):159-68. doi: 10.1111/j.1365-2753.2011.01767.x. Epub 2011 Sep 25. Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data from the Norwegian HUNT 2 study. Petursson H1, Sigurdsson JA, Bengtsson C, Nilsen TI, Getz L.
  3. J Am Geriatr Soc. 2011 Oct;59(10):1779-85. doi: 10.1111/j.1532-5415.2011.03593.x. Epub 2011 Sep 21. Association between serum cholesterol and noncardiovascular mortality in older age. Newson RS1, Felix JF, Heeringa J, Hofman A, Witteman JC, Tiemeier H.
  4. Lancet. 2001 Aug 4;358(9279):351-5.Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study. Schatz IJ1, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD.
  5. Ann Nutr Metab. 2015;66 Suppl 4:V-VI. Challenging Plasma Cholesterol as a Risk Factor for Cardiovascular Disease. Koletzko B.
  6. Ann Nutr Metab. 2015;66 Suppl 4:1-116. doi: 10.1159/000381654. Epub 2015 Apr 29. Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment. A Re-examination of the Cholesterol Issue in Japan. Hamazaki T, Okuyama H, Ogushi Y, Hama R.
  7. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Epub 2010 Jan 13. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Siri-Tarino PW1, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.
  8. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):502-9. doi: 10.3945/ajcn.2008.26285. Epub 2010 Jan 20. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. Siri-Tarino PW1, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.
  9. Neth J Med. 2011 Sep;69(9):372-8. Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Kuipers RS1, de Graaf DJ, Luxwolda MF, Muskiet MH, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA.