Borítókép: A hét táplálkozási tippje: valami sósat nassolnál? Akkor vesd be ezt a trükköt! Forrás: pexels.com

A hét táplálkozási tippje: valami sósat nassolnál? Akkor vesd be ezt a trükköt!

A túlzásba vitt sófogyasztásnak komoly hátrányai lehetnek. Éppen ezért érdemes odafigyelned arra, hogy ha nassolnál, akkor is az egészségesebb opciók közül válassz.

A Hypertension című folyóiratban megjelent kutatás szerint a csipsz és sült krumpli iránti vágyadat könnyen leküzdheted, ha valami csípőset eszel.

A kutatásban egyébként 606 felnőtt vett részt, akik kapszaicinnel vagy sóval ízesített ételeket kaptak. Ezt követően pedig ki kellett tölteniük egy kérdőívet is arra vonatkozólag, mennyiszer esznek sós vagy csípős ételeket. Később megvizsgálták a vizeletüket és a vérnyomásukat is.

Az eredmények alapján a fűszeres ételek kedvelői 2.5 grammal kevesebb sót fogyasztottak, ezen kívül a vérnyomásuk is csökkent.

Ez annak köszönhető, hogy a csípős ételek hatására kevesebb sót kíván a tested, mivel érzékenyebben reagálnak az ízlelőbimbóid erre az anyagra. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az agy ugyanzon területei aktivizálódnak a sós és csípős ételek fogyasztása során is.

Amellett hogy a sóbevitel csökkentésével elkerülheted a magas vérnyomás kialakulását, a csípős ételek hatására és az egészségtelen nassolnivalók mellőzésének nyomán akár fogyhatsz is.

A csípős ételek jót tesznek, de azért ennyire ne durvuljatok el: