Borítókép: A hét táplálkozási tippje: egy új kutatás szerint a telített zsírok fogyasztása stresszesebbé tesz Forrás: pexels.com

A hét táplálkozási tippje: egy új kutatás szerint a telített zsírok fogyasztása stresszesebbé tesz

Ha rossz napod volt, valószínűleg csak arra vársz, hogy minél hamarabb hazaérj és betermeld a hűtőd egész tartalmát. Mire találták ki a csipszet és az egészségtelen kajákat, ha nem erre?

Az igazság az, hogy egy új kutatás szerint egy bizonyos ételcsoportra érdemes odafigyelned, ha alapból stresszelsz valami miatt, ez pedig nem más, mint

a telített zsírsavakban gazdag ételek.

Kaliforniai kutatók vizsgálták a telített zsírok hatását a stresszkezelésre és arra jöttek rá, hogy az ilyen típusú zsírsavak fogyasztása során megváltozik az agy agyon része, mely a stresszért és félelemért felel. Súlyosabb esetben akár a poszttraumás stressz-szindrómához hasonló tüneteket is produkálhatnak azok, akik sok telített zsírt esznek.

És ennek még nincs vége, ugyanis a kutatók arra is rájöttek, hogy ha már gyerekkorodban és tiniként is sok ilyen ételt fogyasztottál, akkor később sem tudsz hatéonyan megbírkózni a stresszel. Emellett a tanulási képességre is kihat, ráadásul szorongásohoz is vezethet.

Az elülső lebenyben és az amigdalában létrejött változások miatt pedig bármennyire is szeretnél megnyugodni, nem fog menni.

Érdemes tehát jobban odafigyelned arra, hogy mit eszel, és a telített zsírokban gazdag ételek helyett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó alapanyagokra váltanod. Ilyenek például az avokádó, a halak és az olajos magvak is.

Olvasnál még a témában?