Borítókép: 6 legrosszabb ital, aminek gyakori fogyasztása hízáshoz, de akár inzulinrezisztenciához is vezethet Forrás: Pexels

6 legrosszabb ital, aminek gyakori fogyasztása hízáshoz, de akár inzulinrezisztenciához is vezethet

Ezek az italok nem csupán hizlalnak, de könnyen vezethetnek az inzulinrezisztencia kialakulásához is.

Az inzulinrezisztencia (IR), amelyről mostanában nagyon sokat lehet hallani, olyan állapot, amelyben a test sejtjei kevésbé reagálnak az inzulin nevű hormonra, ami a vércukorszint szabályozásáért felelős. Ez a jelenség leggyakrabban túlsúlyos vagy elhízott embereknél, valamint azoknál fordul elő, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Kialakulásának hátterében genetikai hajlam, helytelen táplálkozás (ide értve a nem megfelelő innivalók fogyasztását is), stressz, valamint hormonális változások is állhatnak. Az inzulinrezisztencia növeli a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így felismerése és kezelése kiemelten fontos az egészségmegőrzés érdekében.

Az inzulinrezisztencia sajnos nők körében a leggyakoribb. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) például egy olyan hormonális rendellenesség, amely gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával. Ezenkívül a menopauza, vagyis változókor alatt és után is növekedhet kialakulásának kockázata, mivel a hormonális változások befolyásolhatják az inzulin hatékonyságát. Nőknél ráadásul a terhesség alatt gyakran jelentkező diabétesz is összefüggésben állhat a kutatások szerint az inzulinrezisztenciával, amely fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a későbbi életükben. A fentiek miatt nem árt, ha tudod, nem csak a helytelen táplálkozás, hanem a nem megfelelő italok rendszeres fogyasztása is ronthat a helyzeten!

Ezeket az italok kerüld el a mindennapokban, ha nem szeretnél megküzdeni az inzulinrezisztenciával!