3 élelmiszer, ami nagyon jó hatással van a tüdőre
Január eleje van, ilyenkor a legtöbben még betartják az újévi fogadalmukat. A statisztikusok szerint már jövő héten kiesik a változást előirányzók 95%-a, úgyhogy kijelenthetjük, hogy elkötelezettségben nincs a topon az emberiség.
Sokan próbálnak meg leszokni a dohányzásról az év ezen szakaszában, ennek pedig számos egészségügyi előnye van. A European Respiratory Journal elnevezésű szaklap nemrég azzal kapcsolatban vizsgálódott, milyen hatással vannak a különböző ételek a légzőrendszerre. A kutatók 680 embert vontak be a tanulmányba, voltak köztük dohányosok, korábban dohányzók és olyanok is, akik soha nem gyújtottak rá. Az első mérések után tíz évvel ismét elvégezték a teszteket, így jutottak arra az eredményre, hogy az alma, a banán és a paradicsom lassítja a tüdő egészségének romlását.
A szakemberek szerint a jelenség az antioxidánsokkal magyarázható, ezek hatása legjobban a korábban dohányzók leleteiben érvényesült. Náluk ugyanis többek közt a flavonoidok hozzájárultak a tüdő egészségének helyreállításához. Akit érint, annak kitartást, és jó étvágyat a bruschettához!