A 6 legjobb őszies görög recept, amit garantáltan imádni fogsz
Görögország ízei leleményesek, játékosak, és ennek a mediterrán konyhának a csodáit vétek lenne csak a nyári időszakra szorítani. Élvezd a kiadós görög ételeket ősszel is: a következő receptekben minden megvan egy tökéletes lakomához, amelyben egyszerre van ott egy falat nyár és az ősz olyan kihagyhatatlan alapanyagai, mint a laskagomba, a dió és a fahéj!
Görög laskagyros
Ezért a vegán gyrosért mindenki odáig lesz! A laffa puha és pikk-pakk elkészül, a gomba textúrája tökéletes a sütés után, és a többi összetevővel találkozva pompás ízt alkotnak.
Hozzávalók (8 főre):
A laffához:
- 500 g finomliszt
- 12 g só
- 10 g kristálycukor
- 10 g instant élesztő
- 360 ml víz
- 100 ml olívaolaj
A gombához:
- 100 ml szójaszósz
- 80 ml olívaolaj + a sütéshez
- 1 csomag gyros-fűszerkeverék
- 1 tk őrölt bors
- 1 db citrom leve
- 800 g laskagomba
A szószhoz:
- 300 ml szójajoghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
- só, bors
- 1 csokor kapor
Az összeállításhoz:
- 1 db kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- 400 g kisütött hasábburgonya
A laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát. A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, az őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása. A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.
Pasticcio
A pasticcio a görögök egyik kedvenc étele: rengeteg tészta, rengeteg hús és rengeteg besamel. Kell még bármi más a tökéletes ebédhez?
Hozzávalók (30x25 cm-es tepsihez):
A tésztához:
- 500 g penne tészta
- 1 marék reszelt parmezán
- 50 g vaj
- 4-5 ek tésztafőzővíz
- 1 gerezd fokhagyma
- bors
A húsos raguhoz:
- 500 g darált sertéshús
- 500 g darált marhahús
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 csipet oregánó
- 1 csipet fahéj
- 2-3 db babérlevél
- frissen őrölt szerecsendió
- só, bors
- 500 ml passata
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 mk füstölt pirospaprika
A besamelhez:
- 120 g vaj
- 120 g liszt
- 1,2 liter tej
- só, fehér bors
- őrölt szerecsendió
- 2 db tojás
Az összeállításhoz:
- vaj
- olívaolaj
- parmezán
A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szoba-hőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást. A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt. Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta, és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.
Görög csirkenyárs
A szuvlaki a görögök kedvelt húsnyársa. Egyszerű és gyors recept, a pác pedig segít abban, hogy omlós legyen a hús. Mindenképp próbáld ki!
Hozzávalók (2 főre):
- 400 g bőr nélküli csirkecombfilé
- 4 ek olívaolaj
- 2 tk oregánó
- 0,5 db citrom
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A salátához:
- 1 db paradicsom
- 0,5 db kígyóuborka
- 0,5 db sárga kaliforniai paprika
- 0,5 fej lila hagyma
- 0,5 db citrom
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 100 g feta sajt
- 20 szem egész fekete olívabogyó
A tálaláshoz:
- 100 g görög joghurt
- 2 db pita
A csirkecombokat 3 cm-es kockákra vágjuk és egy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, az oregánót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni.
Tipp: Combból ajánlott készíteni, mert ízesebb és szaftosabb, de ha valaki a csirkemellet kedveli jobban, nyugodtan készítheti abból is, egyedül a sütési idő fog egy cseppet lerövidülni.
A salátához a paradicsomot, az uborkát és a paprikát 2-3 cm-es rusztikus darabokra, a lila hagymát pedig vékony cikkekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, rácsorgatjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A nyársakat egy grillserpenyőben közepesen erős hőfokon megsütjük oldalanként 3-3 perc alatt. A tányérra halmozunk egy-egy adag salátát, aminek a tetejére morzsolunk egy kis feta sajtot, pár szem olívabogyót teszünk rá és mellé helyezzük a megsült csirkenyársat is. A görög joghurttal és sült pitával együtt tálaljuk.
Tzatziki kaporral és mentával
Legalább annyira híres, mint a görög gyros. Egyes helyeken mentával, máshol kaporral készítik. Ebben a receptben mindkettő került bele!
Hozzávalók (4 főre):
- 3 db kígyóuborka
- só, bors
- 200 g görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss menta
- 1 csokor friss kapor
- olívaolaj és friss kapor a díszítéshez
Az uborkát megmossuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a mártást. Ehhez egy közepes tálba borítjuk a joghurtot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1 teáskanál sót, a frissen őrölt borsot és a felaprított fűszereket. A besózott uborkát egy konyharuhába csavarva kinyomkodjuk és a joghurtba tesszük. Friss kaporral és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Loukoumades
Ha azt hitted, hogy a görögöknek nincsen golyó alakú fánkja, akkor nagyot tévedtél! Ez a recept annyiban különbözik a többi fánktól, hogy olívaolajjal készül, és sokkal lágyabb, ezáltal sokkal levegősebb tésztájú. Mézzel a legjobb!
Hozzávalók (15-20 darab fánkhoz):
- 375 g liszt
- 5 g porélesztő
- 2 tk cukor
- 200 ml víz
- 200 ml tej
- 2 csipet só
- 3 ek olívaolaj
- bő olaj a sütéshez
- méz a tálaláshoz
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, egy másik edényben pedig a vizet és a tejet is. Fokozatosan összekeverjük a két egyveleget, és ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat is, ezután pedig alaposan kidagasztjuk. Egy mélyebb lábasban bő olajat közepesre hevítünk, és egy evőkanál segítségével szaggatjuk bele a fánktésztát. Ha megsült, egy papírtörlőre szedjük, és tálalás előtt mézzel meglocsoljuk.
Karithopita
Könnyű kevert, puha, diós süti, ami önmagában is finom, de mivel a görögök szeretnek mindent nyakon önteni egy adag sziruppal, ez a süti is még finomabb lesz, miután beszívta magába a fűszeres, citrusos cukorszirupot!
Hozzávalók (egy 24 x 32 cm-es tepsihez):
A süteményhez:
- 170 g lágy vaj
- 250 g kristálycukor
- 5 db tojás
- pár csepp vaníliaaroma
- 185 ml tej
- 10 g sütőpor
- 1 mk őrölt fahéj
- 220 g finomliszt
- 1 csipet só
- 100 g durvára vágott dió + 30 g a tetejére
A sziruphoz:
- 500 ml víz
- 340 g kristálycukor
- 1 db citrom leve
- 2 rúd fahéj
- 1 tk szegfűszeg
A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük egyenként a tojásokat, a vaníliaaromát és a tejet. Egy tálban összekeverjük a sütőport, a fahéjat, a lisztet, a sót és a durvára vágott diót. A masszát a tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény. A cukorszirup hozzávalóit 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Még melegen rombusz alakúra szeleteljük a tepsiben és leöntjük a leszűrt sziruppal, megszórjuk a vágott dióval, majd megvárjuk, míg kihűl. Ezután már csak a tálalás van hátra.
Most pedig a kattints a galériára, és mutatunk 6 stílusos konyhai kiegészítőt, ami egy nő konyhájából sem hiányozhat!
A recepteket és az ételfotókat biztosította: Street Kitchen