Borítókép: A 6 legjobb őszies görög recept, amit garantáltan imádni fogsz Forrás: Street Kitchen

A 6 legjobb őszies görög recept, amit garantáltan imádni fogsz

Kezdesz kifogyni a receptekből? Íme 6 görög fogás, amivel elkápráztathatod a vendégeket: egyszerű, gyors és isteni!

Görögország ízei leleményesek, játékosak, és ennek a mediterrán konyhának a csodáit vétek lenne csak a nyári időszakra szorítani. Élvezd a kiadós görög ételeket ősszel is: a következő receptekben minden megvan egy tökéletes lakomához, amelyben egyszerre van ott egy falat nyár és az ősz olyan kihagyhatatlan alapanyagai, mint a laskagomba, a dió és a fahéj!

Görög laskagyros

Ezért a vegán gyrosért mindenki odáig lesz! A laffa puha és pikk-pakk elkészül, a gomba textúrája tökéletes a sütés után, és a többi összetevővel találkozva pompás ízt alkotnak.

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (8 főre):

A laffához:

  • 500 g finomliszt
  • 12 g só
  • 10 g kristálycukor
  • 10 g instant élesztő
  • 360 ml víz
  • 100 ml olívaolaj

A gombához:

  • 100 ml szójaszósz
  • 80 ml olívaolaj + a sütéshez
  • 1 csomag gyros-fűszerkeverék
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 db citrom leve
  • 800 g laskagomba

A szószhoz:

  • 300 ml szójajoghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ db citrom leve
  • só, bors
  • 1 csokor kapor

Az összeállításhoz:

  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db paradicsom
  • 400 g kisütött hasábburgonya

A laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát. A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, az őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása. A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.

Pasticcio

A pasticcio a görögök egyik kedvenc étele: rengeteg tészta, rengeteg hús és rengeteg besamel. Kell még bármi más a tökéletes ebédhez?

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (30x25 cm-es tepsihez):

A tésztához:

  • 500 g penne tészta
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 50 g vaj
  • 4-5 ek tésztafőzővíz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

A húsos raguhoz:

  • 500 g darált sertéshús
  • 500 g darált marhahús
  • olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 csipet oregánó
  • 1 csipet fahéj
  • 2-3 db babérlevél
  • frissen őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • 500 ml passata
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 mk füstölt pirospaprika

A besamelhez:

  • 120 g vaj
  • 120 g liszt
  • 1,2 liter tej
  • só, fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • 2 db tojás

Az összeállításhoz:

  • vaj
  • olívaolaj
  • parmezán

A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szoba-hőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást. A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt. Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta, és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.

Görög csirkenyárs

A szuvlaki a görögök kedvelt húsnyársa. Egyszerű és gyors recept, a pác pedig segít abban, hogy omlós legyen a hús. Mindenképp próbáld ki!

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (2 főre):

  • 400 g bőr nélküli csirkecombfilé
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 tk oregánó
  • 0,5 db citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A salátához:

  • 1 db paradicsom
  • 0,5 db kígyóuborka
  • 0,5 db sárga kaliforniai paprika
  • 0,5 fej lila hagyma
  • 0,5 db citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 100 g feta sajt
  • 20 szem egész fekete olívabogyó

A tálaláshoz:

  • 100 g görög joghurt
  • 2 db pita

A csirkecombokat 3 cm-es kockákra vágjuk és egy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, az oregánót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni.

Tipp: Combból ajánlott készíteni, mert ízesebb és szaftosabb, de ha valaki a csirkemellet kedveli jobban, nyugodtan készítheti abból is, egyedül a sütési idő fog egy cseppet lerövidülni.

A salátához a paradicsomot, az uborkát és a paprikát 2-3 cm-es rusztikus darabokra, a lila hagymát pedig vékony cikkekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, rácsorgatjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A nyársakat egy grillserpenyőben közepesen erős hőfokon megsütjük oldalanként 3-3 perc alatt. A tányérra halmozunk egy-egy adag salátát, aminek a tetejére morzsolunk egy kis feta sajtot, pár szem olívabogyót teszünk rá és mellé helyezzük a megsült csirkenyársat is. A görög joghurttal és sült pitával együtt tálaljuk.

Tzatziki kaporral és mentával

Legalább annyira híres, mint a görög gyros. Egyes helyeken mentával, máshol kaporral készítik. Ebben a receptben mindkettő került bele!

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 db kígyóuborka
  • só, bors
  • 200 g görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss menta
  • 1 csokor friss kapor
  • olívaolaj és friss kapor a díszítéshez

Az uborkát megmossuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a mártást. Ehhez egy közepes tálba borítjuk a joghurtot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1 teáskanál sót, a frissen őrölt borsot és a felaprított fűszereket. A besózott uborkát egy konyharuhába csavarva kinyomkodjuk és a joghurtba tesszük. Friss kaporral és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Loukoumades

Ha azt hitted, hogy a görögöknek nincsen golyó alakú fánkja, akkor nagyot tévedtél! Ez a recept annyiban különbözik a többi fánktól, hogy olívaolajjal készül, és sokkal lágyabb, ezáltal sokkal levegősebb tésztájú. Mézzel a legjobb!

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (15-20 darab fánkhoz):

  • 375 g liszt
  • 5 g porélesztő
  • 2 tk cukor
  • 200 ml víz
  • 200 ml tej
  • 2 csipet só
  • 3 ek olívaolaj
  • bő olaj a sütéshez
  • méz a tálaláshoz

A lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, egy másik edényben pedig a vizet és a tejet is. Fokozatosan összekeverjük a két egyveleget, és ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat is, ezután pedig alaposan kidagasztjuk. Egy mélyebb lábasban bő olajat közepesre hevítünk, és egy evőkanál segítségével szaggatjuk bele a fánktésztát. Ha megsült, egy papírtörlőre szedjük, és tálalás előtt mézzel meglocsoljuk.

Karithopita

Könnyű kevert, puha, diós süti, ami önmagában is finom, de mivel a görögök szeretnek mindent nyakon önteni egy adag sziruppal, ez a süti is még finomabb lesz, miután beszívta magába a fűszeres, citrusos cukorszirupot!

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók (egy 24 x 32 cm-es tepsihez):

A süteményhez:

  • 170 g lágy vaj
  • 250 g kristálycukor
  • 5 db tojás
  • pár csepp vaníliaaroma
  • 185 ml tej
  • 10 g sütőpor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 220 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 100 g durvára vágott dió + 30 g a tetejére

A sziruphoz:

  • 500 ml víz
  • 340 g kristálycukor
  • 1 db citrom leve
  • 2 rúd fahéj
  • 1 tk szegfűszeg

A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük egyenként a tojásokat, a vaníliaaromát és a tejet. Egy tálban összekeverjük a sütőport, a fahéjat, a lisztet, a sót és a durvára vágott diót. A masszát a tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény. A cukorszirup hozzávalóit 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Még melegen rombusz alakúra szeleteljük a tepsiben és leöntjük a leszűrt sziruppal, megszórjuk a vágott dióval, majd megvárjuk, míg kihűl. Ezután már csak a tálalás van hátra.

Most pedig a kattints a galériára, és mutatunk 6 stílusos konyhai kiegészítőt, ami egy nő konyhájából sem hiányozhat!

A recepteket és az ételfotókat biztosította: Street Kitchen