Borítókép: Itt a bizonyíték, hogy tényleg a 40 feletti nőké a jövő! A divatipar végre meglátta az évek múlásában rejlő szépséget Forrás: Balmain, Miu Miu

Itt a bizonyíték, hogy tényleg a 40 feletti nőké a jövő! A divatipar végre meglátta az évek múlásában rejlő szépséget

Ujvári Viki szerző fotója
A 2024-es őszi-téli kollekciókat felvonultató divatheteken egyre több márka döntött úgy, hogy idősödő modellekkel mutatja be új kollekcióját. Milyen jól teszik!

Az elmúlt évtizedekben a divatházak legújabb kollekcióik bemutatóira általában fiatal, tökéletes alkatú modelleket választottak, aztán a body positivity térnyerésének köszönhetően egyre több tervező látta be, hogy az egykoron megszabott "méretek" a mai világban már több szempontból is támadhatók. A vásárlók is eljutottak oda, hogy sokkal inkább vágynak a hús-vér valóságra, hiszen azzal mindig is könnyebb azonosulni, mint a néha már irreálisan vékony modellképpel. A női test különbözőségeiben rejlő szépség adta lehetőségekkel végre elkezdtek élni a nagy divatházak, és ez a változással teli hullám az utóbbi időben úgy tűnik, új szintet lépett. A 2024-es őszi-téli szezon darabjait prezentáló divatheteken ugyanis, az eddig megszokott fiatal modellek helyett - elferdítve az elmúlt évek szinte már papírformának mondható statisztikáit -, az érettebb, idősebb nők kaptak szerepet a showkon. A szakma ismert és nagy nevei persze kortól függetlenül a korábbi szezonokban is szerepeltek a kifutón, de ami most idén történt, az valami egészen más. A Balmain esetében Olivier Rousteing kreatív igazgatónak például személyes okai voltak arra, hogy idősebb modellekkel is dolgozzon, ugyanis a kollekcióját többek között az édesanyja és a hozzá közel álló nők ihlették - ő egyébként nem először döntött úgy, hogy túllép az életkor húzta határokon.

Forrás: Balmain
A Balmain kifutóján 2024 februárjában szebbnél szebb, idősebb modellek vonultak végig.

Ahogy azt már fentebb is írtuk, a '90-es évek ikonikus topmodelljei közül egyre többen térnek vissza a divat világába, és úgy látszik, hogy a kereslet is nagyobb az érett szépségek iránt, így szinte biztos, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre többen követik majd ezt az irányt, és ha nem is nagy tempóban, de egyszer majd eljutunk oda, hogy a divathét egy olyan sokszínű esemény lesz, amivel nemcsak egy szűk réteg tud együtt rezegni, hanem bárki, akinek van egy kis kíváncsisága és érzékenysége a trendek felé. Arról nem beszélve, hogy a szakmában dolgozó, reflektorfényben élő arcoknak sem kell görcsösen küzdeni azért, hogy az idő múlásának látható jeleit minél tovább elrejtsék azért, hogy véletlenül se essenek el a fiatalabb generációval szemben egy kiszemelt munkától, még az is lehet, hogy kiegyenlítődik ez a helyzet is.

Kattints a galériára, és mutatjuk, hogy még mely divatházak érezték úgy, hogy idősebb modelleken szeretnék bemutatni a 2024-es őszi-téli kollekciójukat!

És ezt se hagyd ki! Nézd meg a galériát, amelyben a 40-es évek végétől egész napjainkig pózol a világ legidősebb modellje: Carmen Dell’Orefice!