Ezt ajánlja Lakatos Márk a rozé fröccs rajongóknak télre
Miért? Mert gyümölcsös jegyei miatt szuperül passzol például a vadételekhez, amit télen fogyasztunk legszívesebben, de ha apró falatkákat kínáltok, ahhoz is remek kísérő. Champagne-ban, a pezsgő hazájában a rozé színt a pinot noir vagy a pinot meunier adja, amit préselhetnek közvetlenül a szőlőszemekből, de akár adhatnak kész vörösbort is mondjuk fehér chardonnay-hoz, tehát többféleképpen is készülhet.
Régebben elég közönséges italnak számítottak a pink pezsgők, de az utóbbi évtizedben egyre csak nő a népszerűségük, ahogy a rozé boré is, sőt, sokszor meg is haladják árban klasszikus sárga testvéreiket.
Az első rozé pezsgőt a francia Ruinart márka dobta piacra 1764-ban, amit még most is megtaláltok, ha kíváncsiak vagytok, mit ittak az egyik kedvenc időszakomban a franciák. A Bollinger pirulós szépsége egy nagyon gyümölcsös verzió, úgyhogy jól illik a desszertekhez, de akár helyettesítheti is azt, ha úgy hozza úri kedvetek. A francia darabok közül azonban kétségkívül a Billecart-Salmon Brut Rosé a kedvencem – ez egy igazán száraz pezsgő, viszont nagyon friss és könnyű! Könnyen meg is szalad az ember keze töltögetésnél…
Ha hazai vizekre evezünk, akkor is találunk felejthetetlen italt, és ennek nagyon örülök! A Sauska, akinek rozé borát biztosan sokan ismerik, isteni rozé pezsgőt is készít, úgyhogy örömmel látogattam el hozzájuk nemrég, mikor még nyitva volt az éttermük, a Sauska48, hogy felfedezzem, milyen fogásokat ajánlanak a kedvenc hazai barackszínű buborékos csodám mellé. Nézzétek meg a videót, amiből kiderül, milyen menüsort álmodott meg Bicsár Attila séf, akinek ínyencségeit az egyik kedvenc pesti kávézómból, a Coyote-ból is jól ismerem.
- Youtube videó
Meg kell még említenem a 2015-ös Pinot Noirjukat, amit szintén érdemes megkóstolnotok, illetve ki kell térnem a fürj-kérdésre, ami a videóban központi szerepet kapott: megnyugodhattok, mert érkezésünk estéjén a fürj ugyan no-show volt, másnapra sikerült szerezni és el is készítették nekem. Onnantól megvolt a lelki békém!
Nyáron egyébként ellátogattam egy hasonló, szőlőgazdaságra épült étterembe, a Meneghetti Hotel & Winery-be Horvátországban, ami csak megerősített abban, milyen értékesek is ezek a különleges koncepciók, amelyek a helyi és nemzetközi megoldásokat ötvözik a konyhában, és környezetbe illeszkedően tudják bemutatni a saját italaikat.
Én ugyan nem nyitok éttermet és hotelt sem (azt hiszem), de hamarosan mutatom, hogy alakulgat az almádi nyaralóm kis világa, amelyben egy régi présház és egy csodás pince is található. Tovább kalandozunk tehát az országban, figyeljétek az InStyle oldalát!