Cukormentes Sacher-torta, egy kis büntetlen csábítás
Sajnos, itt a hűvösebb őszi idő, de nézzük a jó oldalát: aki szeret a konyhában sürögni-forogni, biztos vagyok benne, hogy szívesebben kapcsolja be ilyenkor a sütőt, mint nyáron a kánikulában. Sokan vannak olyanok, akik nyáron inkább a könnyedebb fagylaltokat, pohárkrémeket részesítik előnyben, ha desszertválasztásról van szó, míg ősszel-télen jöhetnek a hangsúlyosabb, markánsabb édességek. Nekik szeretnék kedvezni ezzel a klasszikus Sacher-torta recepttel, amit most átalakítottam cukormentes verzióra.
A klasszikus Sacher tortáról valószínűleg mindenki hallott már. Franz Sacher osztrák cukrász nevéhez fűződik, aki Metternich herceg udvarában alkotta meg ezt a legendás desszertet. Az eredeti receptet féltve őrzik a bécsi Hotel Sacher cukrászai, állítólag csak ők tudják pontosan mit is tartalmaz. Jöjjön az általam átalakított alakbarát Sacher torta receptje:
- 120 gramm vaj (piskótához)
- 6 db tojás (piskótához)
- 2 ek. eritrit (piskótához)
- 120 gramm cukormentes étcsokoládé (piskótához)
- 120 gramm tönkölybúza liszt (piskótához)
- 40 gramm szeletelt vagy apróra vágott mandula (piskótához)
- 200 gramm cukormentes sárgabarack lekvár (krémhez)
- 100 gramm cukormentes étcsokoládé olvasztva (mázhoz)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Utána elkezdjük felolvasztani a piskótához való csokit. A vajat az eritrittel habosra verjük egy robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a különválasztott tojássárgákat is, és tovább keverjük. Amikor már sima a krémünk, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. Egy másik tálban kihabosítjuk a tojásfehérjéket. Óvatosan a csokis krémemhez keverjük, aztán megintcsak óvatosan a lisztet is, majd legvégül belekerül a mandula. Sütőformába tesszük, majd 180 fokon, légkeverés nélkül kb. 55-60 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűl a tésztánk, félbevágjuk. A lekvárt felforraljuk, majd rákenjük a piskótára. Ezután betesszük a hűtőbe a tortát kb. egy órára. Végül rákerül az olvasztott csokoládé is, én egy kicsit rusztikusabb formában tettem rá.