madeleine,sütés,cukormentes,édesség Forrás: Getty Images

Diós madeleine cukormentesen - RECEPT

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Imádom ezt a bájos francia teasüteményt. Ősszel, a diószezon közepén nagyon finom lesz ez a desszert, ráadásul az egészségünkért is teszünk a fogyasztásával. A diónak számos pozitív hatása van: csökkenthetjük vele a szervezetünk koleszterin szintjét, szinten tarthatjuk vele a vérnyomásunk, és megvédhetjük vele bőrünket a kiszáradástól.

Egy kis madeleine történelem: az apró, kagyló formájú kis sütemény Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című önéletrajzi regénye miatt került újra előtérbe. Sokféle történetet olvastam az eredetéről, de ami a leghihetőbb volt, az az, hogy amikor Lotharingiában Stanislaw Leszczynski herceg vendégül látta XV. Lajost, a számára készített desszertet nem a szakács fejezte be, mert valamilyen oknál fogva otthagyta a konyhát. A kínos helyzetet egy szobalány, Madeleine Paulmier oldotta meg, aki egy családi recept alapján elkészített egy aprósüteményt. A név, tehát valószínűleg innen származik.

Személyes élményem is fűződik ehhez a süteményhez, mégpedig, hogy a húszas éveim elején statisztáltam egy francia történelmi filmben, amiben volt egy jelenet, ahol tömnünk kellett magunkba a madeleine-t, de szó szerint. Nem meglepő, akkor nagyon megszeretettem és most úgy döntöttem, hogy átalakítom alakbarát verzióvá. Ami a legjobb benne, hogy kevés hozzávaló kell hozzá, és hamar elkészül. Ne ijedj meg, ha nincs madeleine formád, kicsi muffin formában, vagy bármilyen kis formában elkészíthető. Ha viszont ízlik a sütemény, akkor a netről egyszerűen tudsz rendelni ilyen formát, én a szilikonos változatot ajánlom.

Diós madeleine cukormentesen
Hozzávalók
  • 80 gramm jó minőségű vaj (olvasztva)
  • 80 gramm tönkölybúza liszt
  • ízlés szerint bármilyen édesítő
  • 2 db tojás
  • 100 gramm darált dió
  • 1 csipet só

A liszthez hozzáadjuk a sót egy nagy keverőtálban. A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a steviát. A lisztet is hozzákeverjük óvatosan a tojásokhoz, majd végül a darált dió is belekerül a tésztánkba. Csomómentesre keverjük. Egy kiskanál segítségével a formákba öntjük, majd 180 fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.

(Cukormentes baracklekvárral tálaltam.)

Még több tippért kövesd Évit az Instagramon!