Borítókép: A hét táplálkozási tippje: az édesburgonya tényleg egészségesebb, mint a sima krumpli? Forrás: getty images

A hét táplálkozási tippje: az édesburgonya tényleg egészségesebb, mint a sima krumpli?

Sokan úgy tartják, ha édesburgonyát kérsz sütve a hagyományos helyett, akkor az egészségesebb opciót választod. Tényleg így van?

Lisa Moskowitz, dietetikus szerint is nagy a vita a krumplik miatt, pedig ha sült krumplit kérsz, akkor nem túl sokat teszel az egészséged érdekében, akár édesburgonyából kéred, akár nem.

Makrotápanyagok

Mindkét típusú krumplinak nagyjából azonos a kalória- (100-120 kcal), és szénhidráttartalma (25-30g) ezen kívül kb. 4 g rost és kevesebb mint 1 g zsír van bennük. Mindkettőben kb. 4 g proteint találsz, talán a sima krumpliban egy kicsit több is van.

Vitaminok

A sárga krumpli több vasat, káliumot és C-vitamint tartalmaz és kevesebb cukor van benne, míg az édesburgonya kalciumban és A-vitaminban is gazdag (egy darab a teljes napi A-vitamin szükségletet képes fedezni).

Melyik a jobb?

Egyik sem jobb a másiknál, hiszen nincs túl nagy eltérés köztük a fehérje/szénhidrát arányát illetően. A lényeg, hogy ne olajban kisütve, hanem sütőben sütve kérd őket és figyelj oda az adagokra is, ha egészséges szeretnél maradni! A legjobb, ha mindkettő helyet kap az étrendedben, hogy többféle vitamint vigyél be.

Olvasnál még a témában?