Klasszikus menzai desszertek fitt változatban – próbáld ki mindkettőt!
Aki volt valaha menzás az iskolában, az egészen biztosan találkozott ezzel a két desszerttel az iskolai évek alatt, valószínűleg a nem túl egészséges változatával. Pedig egy kis csavarral könnyen alakbaráttá, egészségessé tudjuk alakítani a következő finomságokat, amiknek a receptjeit most meg is mutatom:
Gyermekkorom nagy kedvence a császsármorzsa. De ahány ház, annyi szokás: nagyon sok háziasszonynak megvan rá a bevált receptje, valaki az eredeti osztrák receptúrát követi és nem tesz bele darát, valaki szerint pedig kihagyhatatlan belőle. Én személy szerint az eredeti receptet (kisebb-nagyobb módosításokkal) alakítottam át alakbarát verzióvá, és szerintem így lett tökéletes. Remélem neked is pont annyira fog ízleni, mint amennyire nálunk ízlik a családban:
- 6 tojás
- 250 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt/zabpehelyliszt
- 4 dl tej
- 2 evőkanál eritrit
- 10 dkg kókuszolaj/vaj
A lisztet elkeverjük a langyos tejben. A tojások sárgáját kikeverjük az eritrittel egy robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a lisztes-tejes keveréket. A tojásfehérjét külön felverjük még egy kanál eritrittel, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A kókuszolajat/vajat megolvasztjuk, beleöntjük egy magasabb falú lábasba a keverékünket. Közepes lángon elkezdjük sütni, majd amikor keményedik, egy fakanállal összetörjük. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire töri össze, én jobban szeretem nagyobb darabokban. Cukormentes eper vagy baracklekvárral tálaljuk.
A túrógombócot szerintem senkinek sem kell bemutatnom, így vagy úgy, a nagy többség már találkozott vele. Nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató és garantáltan a gyerekek kedvence lesz. Szénhidrátcsökkentett módon is el lehet készíteni, íme a recept:
- 450 gramm túró
- 2 tojás
- 2 evőkanál eritrit
- 5 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 kávéskanál vanília aroma
- Ízlés szerint ch csökkentett zsemlemorzsa (pirításhoz)
- Egy kevés tejföl (tálalás)
- Egy kevés eritrit (tálalás)
- 2 mokkáskanál fahéj (tálalás)
A túrót egy villával összetörjük. A többi hozzávalóval összedolgozzuk, 10 percet pihentetjük a masszát. Ha nagyon híg a keverékünk, akkor még adhatunk hozzá lisztet. Kis gombócokat formálunk nedves kézzel, majd forrásban lévő vízben készre főzzük őket. Egy serpenyőben Ch csökkentett zsemlemorzsát pirítunk, majd belehempergetjük a kész gombócokat. Fahéjas tejföllel tálaljuk.