Borítókép: Tényleg jót tesz neked a nyers tojás? Forrás: getty images

Tényleg jót tesz neked a nyers tojás?

Újra felkapott lett és egyre többen fogyasztják mindenféle hőkezelés nélkül. De megéri kipróbálni?

A sportolók általában a shake-ükhöz vagy a zabkásájukhoz adnak belőle, mások koktélokat és forró csokit ízesítenek vele. De nyersen tényleg jobb fogyasztani a tojást? Most kiderül!

Tápérték

Meg fogsz lepődni, mennyi tápanyag fér egy a tojáshéjban. Egyetlen darab tojásban 3 g fehérje van, ezen kívül A, B2, B5, B12 és E-vitamint is tartalmaz, kolin, lutein is található benne a zeaxantin nevű antioxidáns mellett. A hőkezelés hatására a tápanyagok egy része távozik de nem túlzottan nagy mennyiségben. Ráadásul egy korábbi kutatás azt is bizonyította, hogy a nyers tojás tápanyagtartalmának 50 százalékát képes feldolgozni a szervezet, szemben a főtt tojással - az ebben lévő vitaminokat ugyanis 90 százalékban tudja feldolgozni a test.

Heather Mangieri, táplálkozási szakértő szerint a nyers tojásban lévő biotinnal képes összekapcsolódni az egyik fehérje (avidin), ennek hatására nem tudja feldolgozni a szervezet az adott proteint. Már csak emiatt is érdemes megfőzni a tojást, ráadásul hőkezelt állapotban sokkal könnyebb megemészteni.

Egészségügyi hatások

Bár viszonylag alacsony az esély rá, szalmonellás mégis lehetsz a nyers tojástól. Ennek tünetei a gyomorrontáséhoz hasonlóak, akár 7 napig is eltarthatnak.

Hát, elég sok érv szól a nyers tojás fogyasztása ellen, de talán a legfontosabb az, hogy egészségügyi kockázatot is jelenthet és soha nem lehetsz biztos benne, hogy nem lesz bajod tőle - akármilyet is vásárolsz.

Párosítsd a tojást ezekkel a zöldségekkel, hogy még több fehérjét vihess be!