Borítókép: Tojást a kávéba? Mutatjuk, miért jársz jól vele Forrás: Getty Images

Tojást a kávéba? Mutatjuk, miért jársz jól vele

A bizarr ital, ami magyar gyökerekkel rendelkezik.

A 2017-es nyár egyik slágeritala a tonikos kávé volt. A bizarr hangzású koktél esetén nem nagyon volt középút, vagy imádták, vagy utálták a fogyasztók. Most egy hasonlóan őrült verzióba futottunk bele, ami ráadásul a magyar, a skandináv és a vietnami kultúra részét is képezte az utóbbi évszázadokban.

Mi mondjuk speciel nem nagyon hallottunk a nagyszülőktől a nyers tojással felturbózott kávéról, de ez persze még nem zár ki semmit. Oké, tegyük fel, hogy elfogadjuk, amit a különös ital fogyasztói mondanak: ez egy édes, krémes ital, ami feldobja az unalmas reggeli feketét. Na, de mi a helyzet például a szalmonellával? Az ominózus baktérium a 160 fokot már nem bírja, ehhez képest a kávé körülbelül 200 fokon gőzölög reggelente.

Évszázadokkal ezelőtt ezt az italt az egyedi ízéért fogyasztották, mostanság azonban inkább azért isszuk, hogy jobban felpörgessen az edzés előtt. Először én is szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban, de kipróbáltam, és nagyon bevált
mondta Marc Bubbs, a kanadai kosárválogatott dietetikusa.

A szakember elmondása szerint a sportolók többsége fogyaszt tojást és kávét is a tréningek előtt, de nem mindenki vegyíti a két komponenst. A dietetikusok szerint egy próbát mindenképp megér a dolog, a lényeg, hogy nagyon figyeljünk a kávé magas hőmérsékletére!