Sokmagvas palacsinta
16 darab, elkészítési idő: 35 perc
Ez a recept egyszerre használja a hagyományos lisztet (hogy megmaradjon a tészta lágysága) és a teljes kiőrlésűt (amely rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag).
A különféle liszteket a következő arányban használd: 1 rész teljes kiőrlésű és 2 rész fehér liszt; vagy fele rész zab- és kukoricaliszt és fele rész fehér liszt. Öntsd le a palacsintákat juharsziruppal.
Nagyobb fehérjetartalmú feltét használatával (mint amilyen a mogyoróvaj vagy a görög joghurt) kivételesen regeneráló ételt kapsz. Egészítsd ki egy jó nagy pohár hideg tejjel.
Hozzávalók:
- 120 g liszt
- 50 g kukoricaliszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 30 g zabliszt
- 4 teáskanál cukor
- 1⁄2 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 375 ml író
- 125 ml alacsony zsírtartalmú tej
- 2 nagy tojás
- 2 evőkanál növényi olaj, plusz pár csepp a serpenyő olajozásához
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Forrósíts fel egy nagyobb teflonserpenyőt, vagy alacsony lángon, fedő alatt melegítsd fel. Egy keverőtálban alaposan keverd össze a lisztet, a kukoricalisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a zabot, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
Egy félliteres mérőedényben öntsd össze a tejet és az írót, és mikrohullámú sütőben, magas fokozaton melegítsd 30 másodpercig. Tedd át egy tálba, keverd bele a tojásokat, az olajat és a vaníliakivonatot. Öntsd hozzá a száraz keveréket és forgasd bele óvatosan.
Növeld a hőt, és a serpenyőt olajozóecsettel kend be. Amikor az olaj spriccelni kezd, önts bele kb. 60 ml-nyi tésztát (egy merőkanálnyit), és lassan forgasd körbe, hogy szétterüljön. 2-3 percig süsd, amíg az alja aranybarna lesz, vagy a teteje elkezd hólyagosodni. Fordítsd meg, és a másik felét is süsd aranybarnára. A maradék tésztával ismételd a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy, és minden palacsinta után olajozd be a serpenyőt. A palacsintákat forrón tálald.
Tápérték adagonként: 837 kJ, 200 kcal, 29 g szénhidrát, 2 g rost, 7 g fehérje, 6 g zsír, ebből telített 1 g, 445 mg nátrium