Borítókép: Isteni sütirecept az Év Ifjú Séftehetségétől

Isteni sütirecept az Év Ifjú Séftehetségétől

Ha valami nagyon különleges desszertre vágysz, készítsd el Az Év Ifjú Séftehetségének ínycsiklandó receptjét! Mizsei János, a Mák Bistro séfje egy egész menüsor-receptet is megosztott velünk: ezeket az InStyle szeptemberi számában találod!


ALMÁS KRÉMES


1. Hozzávalók a karamellizált leveles tésztához: 200 g leveles tészta, 50 g porcukor
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát porcukros felületen fél centi vastag téglalapra nyújtjuk, majd paprírral bélelt tepsire tesszük, villával megszurkáljuk. A tetejére egy sütőpapírt és egy másik tepsit (vagy rácsot) teszünk és 5 percig sütjük. Ezután nehezék nélkül további 12 percig sütjük, amíg karamellizálódnak a lapok. Kihűlés után 10x4 centis téglalapokra vágjuk.
2. Hozzávalók a vaníliás karamellkrémhez: 80 g tejszín, 1 vaníliarúd, 35 g cukor, 1 tojássárgája, 15 g vaj, 15 g tejcsokoládé
A tejszínt a vaníliával felforraljuk, félretesszük. A cukrot karamellizáljuk, a tűzről levéve óvatosan hozzáadjuk a forró tejszínt. Ráöntjük a keveréket a tojássárgájára, simára keverjük, majd 65 fokra melegítjük. Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, majd kihűtjük és habzsákba töltjük.
3. Hozzávalók a vaníliakrémhez: 1 tojássárgája, 1 dl tej, 35 g cukor, 1 lapzselatin, 2 dl tejszín, fél vaníliarúd
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot és a sárgáját fehéredésig keverjük. A tejet a vaníliával felforrósítjuk, ráöntjük a tojásra, majd folyamatosan kevergetve 80 fokig melegítjük, leszűrjük. Hozzáadjuk a zselatint és kihűtjük. A tejszínt lágy habbá verjük, a vaníliás alapba forgatjuk, majd az egészet habzsákba töltjük.
Mizsei János, a Mák Bistro séfje, az év ifjú séftehetsége


4. Hozzávalók a karamellizált almagömbhöz: 2 granny smith alma, 1 rúd fahéj, 120 g puha vaj, 100 g cukor, 60 g tej, 75 g tejszín, fél vaníliarúd, 5 g só
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd karalábévájóval gömböket vágunk belőle. Felhasználásig citromos vízbe tesszük. A tejet, tejszínt és a vaníliát felforraljuk, félretesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan hozzáadjuk a forró tejes keveréket. Hozzáadjuk a fahéjat, a sót és a vajat. Az almát leszűrjük, leitatjuk róla a felesleges vizet és ráöntjük a forró karamellt. Félretesszük hűlni.
5. Hozzávalók a tejfölfagylalthoz: 175 g zsíros tejföl, 45 g tej, 30 g tejszín, 30 g cukor, 1 lapzselatin, 8 g tejpor
A tejet, tejszínt, cukrot és a tejport felforraljuk. Feloldjuk benne a lapzselatint, majd mikor kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt.
6. Hozzávalók a fahéjas ropogóshoz: 25 g puha vaj, 25 g porcukor, 25 g tojásfehérje, 25 g liszt, 5 g őrölt fahéj
A vajat és a porcukrot kihabosítjuk. Felváltva hozzáadjuk a fehérjét és a lisztet (3-4 részletben), legvégül a fahéjat. Szilikonlapon, 1x4 centis formára kenve 165 fokos sütőben 6 perc alatt világosra sütjük.

Összeállítás


A leveles tészta két hosszabb oldalára két-két csík karamellkrémet nyomunk a zsákból, a középső sávot a vaníliakrémmel töltjük fel. A tetejére teszünk négy lecsepegtetett almagömböt, mellé tejfölfagylaltot kínálunk. Jó étvágyat!
U. i.: Művészeti vezetőnk szerint az egyik legfinomabb édesség, amit valaha kóstolt. ;)
Ételfotó: Batár Zsolt