Csak frissen! Ezért ne edd meg soha a megmaradt rizst
Újabb konyhai horrorról rántotta le a leplet Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszerbiztonsági szakértője. Nemrég már írtunk arról, hogy milyen veszélyeket rejthet a csirkemell, most viszont egy másik gyakori élelmiszer is felkerült a veszélyforrások listájára.
Ez pedig nem más, mint a rizs, ugyanis a már megfőzött, ám a konyhapulton pihenő rizs veszélyes kórokozókat rejthet.
Benjamin szerint a legnagyobb probléma a Bacillus cereust néven ismert baktériummal van, ami egyébként spóraként már a konyhakész rizsben is megtalálható, ám ha egyes spórák túlélik a főzést, akkor szobahőmérsékleten a nedves rizsben robbanásszerű tempóban kicsíráznak, és olyan méreganyagokat termelnek, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, sőt, eszeveszetten bírják a hőt.
Hogy mi a megoldás?
Nos, nem kell természetesen lemondanod a rizsfogyasztásról, ám ha hallgatsz a szakértők tanácsaira, akkora többé nem hagyod a konyhapulton pihenni a megfőtt rizst, hanem a főzés után maximum 2 órával a hűtőbe teszed, ugyanis ezek a gonosz kis spórák a hőt ugyan bírják, de a hideget nem. Nos, ma is tanultunk valamit!