Borítókép: Csak frissen! Ezért ne edd meg soha a megmaradt rizst Forrás: Getty Images

Csak frissen! Ezért ne edd meg soha a megmaradt rizst

Kálmán Zsófi szerző fotója
Vigyázat, lehet, hogy ezután le fogsz szokni a rizsről!

Újabb konyhai horrorról rántotta le a leplet Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszerbiztonsági szakértője. Nemrég már írtunk arról, hogy milyen veszélyeket rejthet a csirkemell, most viszont egy másik gyakori élelmiszer is felkerült a veszélyforrások listájára.

Ez pedig nem más, mint a rizs, ugyanis a már megfőzött, ám a konyhapulton pihenő rizs veszélyes kórokozókat rejthet.

Benjamin szerint a legnagyobb probléma a Bacillus cereust néven ismert baktériummal van, ami egyébként spóraként már a konyhakész rizsben is megtalálható, ám ha egyes spórák túlélik a főzést, akkor szobahőmérsékleten a nedves rizsben robbanásszerű tempóban kicsíráznak, és olyan méreganyagokat termelnek, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, sőt, eszeveszetten bírják a hőt.

Hogy mi a megoldás?

Nos, nem kell természetesen lemondanod a rizsfogyasztásról, ám ha hallgatsz a szakértők tanácsaira, akkora többé nem hagyod a konyhapulton pihenni a megfőtt rizst, hanem a főzés után maximum 2 órával a hűtőbe teszed, ugyanis ezek a gonosz kis spórák a hőt ugyan bírják, de a hideget nem. Nos, ma is tanultunk valamit!

ÉS EZT LÁTTAD MÁR?