Nem szereted a tejet, de a túrót igen? Van egy jó hírünk...
Elvileg fél liter tejet kéne igyunk ahhoz, hogy a fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium forrást biztosítsuk a szervezetünknek. Van akinek simán sikerül, van aki évtizedek óta egy korty tejet nem ivott.
A jó hír, hogy ugyanezt a tápanyagmennyiséget túrófogyasztással is fedezni tudjuk!
Tudtad, hogy kétféle túró létezik?
A túró tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg.
- Amikor savanyú étkezési túrót állítanak elő, az alvasztást vajkultúrával végzik,
- amikor pedig oltós túrót gyártanak, a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak.
Magyarországon általában savanyú étkezési túró készül, leginkább tehén-, kecske- és juhtejből. A túró különleges szerepet tölt be az étrendünkben étkezési szempontból, mivelhogy koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár (2,5 dl) tej. Diétázók, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják: a sovány étkezési túrófajták például mindössze 0,5 g zsírt tartalmaznak 100 grammonként. (Ráadásul a sovány változatban több a kalcium.) Semleges íze miatt édes és sós ételeket is készíthetünk belőle, vagyis a túró tényleg univerzális eledel!
A túró további előnye, hogy 20–40 százalékkal kevesebb benne a tejcukor, mint a tejben, ezzel „alulmúlva” a joghurtot vagy a kefirt. Ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, az egyéni tolerancia függvényében.