A hét táplálkozási tippje: A tudatos táplálkozás legnagyobb előnyei
A tudatos táplálkozás jellemzői
Pontosan mit is nevezünk tudatos táplálkozásnak?
Egyszerűen azt, hogy odafigyelsz arra, mit viszel be a szervezetedbe, és tudod, hogy pontosan mit is eszel. Az életmódváltás fontos része, melynek során megtanulod, melyek azok a tápanyagok, amik jót tesznek neked és esetleg keveset fogyasztasz belőlük, és melyekből kell kevesebbet bevinned. Előbbi csoportba tartoznak a rostok, egészséges zsírok, míg utóbbiba a feldolgozott ételek, finomított szénhidrátok. Természetesen a protein és a minőségi szénhidrát is a tudatos táplálkozás részét képezik.
A lényeg annyi, hogy a táplálékok minőségére fektetsz nagyobb hangsúlyt, de semmilyen ételcsoportot nem zársz ki teljesen az étrendedből. Emellett a tudatos táplálkozás során nincs szükség semmilyen őrült szigorra az étrend betartásához, hiszen néhány apró változtatással a legtöbb étel sokkal egészségesebbé tehető.
A tudatos táplálkozás segíthet abban, hogy elérd az áhított testsúlyt, hiszen a feldolgozott ételek kiiktatásával, a rostbevitel növelésével és a minőségi tápanyagok fogyasztásával kiegyensúlyozottabbá teheted az étrendedet. Ha rendszeresen sportolsz, a tudatos táplálkozás segíthet a teljesítményed javításában, az egészséged megőrzésében is, hiszen ellát azokkal a tápanyagokkal, amikre szükséged van mozgás közben és a regeneráció során.
Mi van a csalónapokkal? beleférnek a tudatos táplálkozásba?
Röviden: igen. Attól, ha néha megeszel egy szelet süteményt, vagy megiszol egy pohár kólát, még nem lesz semmi bajod. A kulcs az, hogy az étrended legnagyobb része az egészséges alapanyagokra koncentráljon!
Olvasnál még a témában?